La patru angajaţi le revin cinci pensionari

De Dan Birta
3Comentarii
La patru angajaţi le revin cinci pensionari
În judeţul Bihor numărul salariaţilor este mai mare decât cel al pensionarilor.

Aceste este raportul între cei care muncesc şi pensionari. Şi nu de ieri de azi ci de ani buni. Acest lucru a fost evidenţiat de guvernatorul BNR; Mugur Isărescu. „Avem un cerc vicios în ce privește numărul de contributori la sistemul de asistență socială. Avem peste cinci milioane de beneficiari și doar patru și ceva de contribuabili”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul unui seminar organizat de Finmedia împreună cu Banca Națională.

„Când eram premier, în 2000, am fost huiduit pentru că m-am opus pensionărilor anticipate. Sunt 14 ani de atunci și dacă vă uitați la cifre, nici o îmbunătățire. Patru salariați la cinci și ceva pensionari. Nu poți să ai pretenții de la sistemul ăsta de asigurări sociale, decât dacă ai egalitate: unu la unu”, a comentat guvernatorul.

„Aproape toate guvernele au promis că creează locuri de muncă, dar rezultatul nu e ușor de atins. Soluțiile se conturează, ies pe dezbatere publică și apoi sunt făcute zob”, a mai spus Isărescu.

În Bihor, invers

Situaţia din judeţul Bihor este tocmai invers decât cea la nivel naţional. Potrivit informaţiilor primite de la Leontin Ţîrle, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Bihor, în prezent, în judeţ sunt 163.804 pensionari. Pe de altă parte, la 1 iulie 2014, conform informaţiilor primite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, în judeţ erau active 178.223 de contracte indicviduale de muncă. Asta ar însemna că la 1,1 angajaţi revin 0,9 pensionari. „Şi în Bihor raportul era la fel cu cel de la nivel naţional. Numărul pensionarilor a fost mai mare, dar a scăzut în ultimii ani. Pe cale naturală, în urma deceselor, dar şi în urma controalelor efectuate la pensionarii de boală”, a precizat Leontin Ţîrle.

De la1 ianuarie 2014 valoarea punctului de pensie este de 790,7 lei. Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, respectiv 633 lei. Cuantumul ajutorului de deces, este de 2.298 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului şi de 1.149 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor