La pragul dintre vis si realitate

De Camelia Busu
Laura Pokker prezentată de Radu Tîrnovean, administrator UAP şi prof. univ.dr. Aurel Chiriac
Laura Pokker prezentată de Radu Tîrnovean, administrator UAP şi prof. univ.dr. Aurel Chiriac
Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea găzduieşte la Galeria de Arte din Oradea o expoziţie de pictură şi sculptură a doi artişti plastici din Lugoj.

Tată şi fiică, Ladislau şi Laura Pokker fac parte dintr-o familie artistică ce se întinde pe patru generaţii. Într-o comuniune artistică inedită, cei doi au mai expus împreună, mai întâi la Galeria „Helios” din Timişoara, apoi la „ProArte”, la Lugoj.

În Oradea au adus expoziţia „La prag”, pe simezele galeriei putând fi admirate 25 de lucrări de pictură realizate de Laura Pokker cu vopsele acrilice şi 12 lucrări din lemn de diferite esenţe, patinat cu diverse baiţuri sau acoperit cu „foiţă de aur” (foiţă de schlagmetal), lucrări create de sculptorul Ladislau Pokker.

Expoziţia a fost vernisată luni de către prof. univ.dr. Aurel Chiriac, critic şi istoric de artă, care a pătruns semnificaţiile pragului dintre vis şi realitate, conştient şi subconştient, hazard şi destin. A remarcat de altfel că prin intitularea expoziţiei „La prag” artiştii ne invită de fapt să facem pasul „dincolo”, să avem curajul de a trece acest „prag” pentru a descoperi actul artistic ce în viziunea sculptorului, aşa cum mărturisea la Lugoj, reprezintă drumul de la Haos spre lumină. Treptat, prag cu prag. În lucrările pictoriţei predomină culorile reci, tonuri de albastru, verde şi gri, transpunând pe pânză visul, timpul sau metamorfozele pătratului, culorile calde închinându-le Soarelui. Sculpturile, imaginând Floarea vieţii, Crucea sau Cuplul reprezintă pentru artist semne transmise de Dumnezeu către oameni, ipostaze umane sau relaţii între oameni. Expoziţia cu vânzare este deschisă până în 14 iunie, de luni până vineri, între orele 10-18, accesul publicului fiind gratuit.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !