La zi în agricultură

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
La zi în agricultură
Lipsa precipitaţiilor, motiv de îngrjorare pentru fermierii bihoreni.

În aceste zile a început recoltatul orzului, judeţul Bihor fiind recunoscut cu un ridicat potenţial cerealier, categorie în care, pe lângă grâu, orzul ocupă un loc însemnat cu o suprafaţă de aproximativ 10.500 ha.

În urma evaluării în etapele de vegetaţie, estimările au indicat o producţie în jurul a 4 000 kg/ha însă, datorită lipsei precipitaţiilor din ultimele 2 luni se pare că aceste estimări nu vor fi atinse, producţiile obţinute fiind mai mici cu 20-25% iar nemulţumirea fermierilor este legată şi de preţul mic oferit pe piaţă.

Totodată, se fac ultimele pregătiri pentru a începe recoltatul rapiţei, în unele zone din judeţ acest proces fiind deja început, iar primele estimări indică o producţie care depăşeşte uşor media anilor anteriori apropiindu-se de 2 500 kg/ha, aceeaşi nemulţumire din partea fermierilor legată de preţul rapiţei, acesta fiind mult redus faţă de anii anteriori, fermierii făcând comparaţie cu anul 2012 care s-a ridicat spre cota de 2 lei/kg.

Secetă

„În aceste zile am făcut şi o evaluare a culturilor de primăvară, constatările fiind îngrijorătoare, în special la cultura de porumb care vizibil suferă de lipsa precipitaţiilor, situaţie pe care am comunicat-o în scris, atât prefectului cât şi ministrului agriculturii”, a precizat Nicolae Hodişan, diectorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Cantităţile de precipitaţii căzute în lunile aprilie, mai, până la data de 15 iunie 2014 fiind doar de 90,2 ml/m² comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2012, când s-a înregistrat 187,0 ml/m² şi din anul 2013, când s-a înregistrat 181,4 ml/m² luând în calcul că media anuală în judeţul Bihor este de aproximativ 650 ml/m². Îngrijorator este faptul că, dacă în următoarea perioadă nu vor fi precipitaţii care să refacă deficitul hidric din sol, culturile agricole vor avea de suferit.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !