Laboratoare de restaurare unice in Romania

Laboratoare de restaurare unice in Romania
Două laboratoare de restaurare de înaltă performanţă au fost inaugurate marti.

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea a inaugurat, ieri, două laboratoare de restaurare de înaltă performanţă, unice în ţară. Cele două laboratoare de restaurare paleontologie şi pictură au dotate în cadrul proiectului „Crearea de laboratoare de restaurare de înaltă performanţă cu centrele Debreţin – Oradea Huromuzeum”.

Liderul proiectului este Consiliul Judeţean Hajdu – Bihar, iar partenrii proiectului sunt: Direcţia Muzeelor din judeţul Hajdu – Bihar, Muzeul Deri Debreţin şi Muzeul Ţării Crişurilor Oradea. Valoarea totală a proiectului este de 133.705 euro, din care 9.700 de euro reprezintă bugetul Consiliului Judeţean Hajdu – Bihar, 58.825 euro – bugetul Direcţiei Muzeelor din judeţul Hajdu – Bihar şi 65.180 euro este bugetul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea. Proiectul este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

„Consiliul Judeţean Bihor ne-a avansat bani până la primirea fondurilor”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. Proiectul a fost lansat în februarie 2011 şi se va încheia la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

Tehnologie performantă

În cadrul proiectului se crează trei laboratoare de restaurare (pictură, lemn şi paleontologie) la Muzeul Ţării Crişurilor şi două laboratoare de restaurare (hârtie, textile) şi un laborator Rontgen la Debreţin, la Muzeul Deri. Laboratoarele create prin proiect vor putea fi utilizate în comun de către specialiştii celor două muzee.

„Echipamentele pe care le avem sunt unice în România. Ne străduim să implementăm proiecte europene pentru a avea acces la tehnologia cea mai performantă. În acest fel, încercăm să facilităm munca restauratorului. Până acum aceste echipamente nu erau accesibile, iar pentru studii de profunzime eram nevoiţi să apelăm la laboratoare din străinătate. Încercăm să creem astfel un centru de restaurare comun, care să devină şi rentabil”, a precizat Aurel Chiriac.

Laborator în curs de amenajare

Potrivit acestuia, în perioada următoare vor sosi echipamentele pentru laboratorul de restaurare a lemnului.

„Pentru achiziţionarea echipamentelor de restaurare lemn s-au încheiat contracte de furnizare în valoare totală de 60.785,2 lei. O parte dintre acestea au fost furnizate şi testate. Ultimele două loturi de echipament, cele de prelucrare a lemnului şi accesoriile pentru echipamentele de prelucrare a lemnului, s-a reuşit atribuirea contractelor. Contractele au fost încheiate şi se aşteaptă livrarea echipamentelor. La data la care s-a scris proiectul, în ianuarie 2010, se ştia că lucrările la noul sediu al muzeului vor fi finalizate în luna august 2010. Din motive independente de instituţia noastră lucrările nu sunt încă finalizate. Din această cauză laboratoarele de restaurare pictură şi de paleontologie au fost amenajate în actualul sediu din Palatul Baroc, iar cel de restaurare lemn a fost mutat la Muzeul Memorial «Aurel Lazăr».”, a arătat Erika Posmoşanu, asistentul de proiect.

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor spune că laboratorul de restaurare lemn a fost mutat din cauza retrocedării, în luna octombrie, a noi spaţii din palatul Baroc, Episcopiei Romano-Catolice.

„Labotatorul de restaurare a lemnului era situat într-un spaţiu situat în vecinătatea capelei. Zgomotul perturba serviciile liturgice. La cererea lor, laboratorul a fost mutat”, a explicat Aurel Chiriac.

C.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !