Laborator la standarde europene

De Simona Albinaru
Laboratorul ABA
Laboratorul ABA
Laboratorul ABA Crişuri execută determinări pentru indicatorii de calitate la ape de suprafaţă, apă subterană şi apă uzată.

Laboratorul Calitatea Apelor din Oradea utilizează cele mai noi standarde în vigoare, are un personal bine instruit şi echipamente performante. Încă din anul 2007, laboratorul a primit acreditarea RENAR, organism național de acordare a licențelor, acreditare care a impus îndeplinirea mai multor condiții legate de dotările tehnice și de calitatea serviciilor prestate. Laboratorul execută determinări pentru indicatorii de calitate la următoarele tipuri de ape: apă de suprafaţă, adică din râuri şi lacuri, apă subterană şi apă uzată. De asemenea, laboratorul asigură analiza probelor de apă în cazul poluărilor. Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, laboratorul pune la dispoziţie recipiente adecvate pentru prelevarea de probe, astfel încât normele internaţionale să fie respectate. În total, sunt analizaţi 47 de indicatori, cu tarife cuprinse între 23 de lei şi 200 de lei.

Performant

„În judeţul Bihor este singurul laborator de acest gen, iar în ţară este unul dintre cele mai bune. Dacă o persoană fizică sau juridică doreşte să efectueze analize de apă este bine de ştiut că laboratorul nu face analize în scopul determinării potabilităţii. Analizele se adresează persoanelor care desfăşoară activităţi socio-economice care implică un consum de apă mai mare decât 0,2litri/secundă. De asemenea, este bine de ştiut faptul că, anumiţi indicatori de calitate trebuie determinaţi în ziua prelevării. Publicul are acces în laborator, de luni până joi, între orele 7:30 şi 13:00, pentru a preda probele de apă”, a precizat Claudiu Oros, director ultehnic ABA Crişuri. Zilnic, din reţeaua hidrografică, se analizează probe de apă, fie de suprafaţă, fie subterane astfel încât monitorizarea calitativă a cursurilor de apă să fie cât mai exactă. Anual, se prelevează peste 1.400 de probe de apă și se efectuează în medie 25.000 de analize. Anul trecut, laboratorul a efectuat 26.184 analize dintre care, 25.866 de analize au fost pentru monitorizarea cursurilor de apă şi a pânzei freatice, iar 318 analize au fost la solicitarea persoanelor fizice sau juridce. În ultimii ani, laboratorul a fost gazda mai multor lecţii de chimie şi biologie. În anul 2013, peste 250 de elevi şi studenţi au beneficiat de vizite în laborator. Anual, aproximativ 20 de studenţi solicită fie efectuarea stagiului de practică, fie date pentru lucrările de specialitate. Laboratorul participă, an de an, la programe internaţionale de comparare între laboratoare de acelaşi profil din Ungaria, rezultatele fiind foarte bune.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !