Laszlo Tokes, UDMR, banii si lustratia

Laszlo Tokes, UDMR, banii si lustratia
Potrivit fostului episcop reformat, „clanul” ar vrea să vândă Centrul Ady. Kiss UDMR neagă.

Europarlamentarul Tokes Laszlo abordează din nou tema lustraţiei. „În Ungaria se face o lustrare şi se trage la răspundere pe infractori. Acest proces trebuie dublat în sensul în care sunt politicieni şi oameni publici care au comis abuzuri şi au lucrat cu Securitatea, inclusiv în relaţia România-Ungaria. E chiar un risc de securitate naţională şi trebuie lustraţi şi în Ungaria şi trebuie investigat şi procesul de sprijin material post-comunist. Sunt sume mari care au curs peste graniţă”, a afirmat Tokes cu titlu introductiv, pentru a trece apoi la ce-l doare cu adevărat. E vorba despre Centrul Ady de lângă Ştrandul Municipal, realizat de Fundaţia Mecena, unde sunt implicaţi liderii UDMR Bihor. Aceasta după ce Guvernul maghiar îi dăduse lui proiectul. Despre această fundaţie, Tokes spune că „a supt de la două oi”, deoarece, spune el, trage foloase şi de la statul român şi de la statul maghiar. „Considerăm că în zadar se luptă în UE împotriva corupţiei la nivel naţional şi înalt, dacă corupţia se democratizează în aşa fel încât se prezintă la toate nivelurile”, crede Tokes.

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) susţine că liderii UDMR Bihor încearcă acum să vândă Centrul Ady din Oradea: „Am aflat din surse neoficiale că clanul Kiss-Lakatos-Biro-Szabo Odon ar vrea să vândă imobilul Ady Endre şi preţul ar fi fost 250.000 euro. Adică 75 milioane de forinţi, după ce au primit o finanţare pentru realizarea sa de 320 milioane de forinţi. Se pune semnul întrebării: de ce se încearcă vânzarea acestui imobil?”. Tokes spune că udemeriştii au încercat, deocamdată fără succes, să vândă imobilul unui om de afaceri din Ungaria şi că intermediar ar fi fost un anume Foro Tamas.

 Kiss: „E o prostie!”

„Este o prostie de la A la Z! Nu mai ştie ce să ghicească. Cum ar putea noi să vindem? Nu se pune problema. Nici nu suntem pe terenul nostru şi nu avem de gând. Acolo este o fundaţie, nu e al meu sau a doamnei Biro. Terenul e al Primăriei. Cine dracu’ îl cumpără când nu e terenul tău?”, a fost reacţia preşedintelui UDMR Bihor, Kiss Alexandru, care susţine că nu-l cunoaşte pe Foro Tamas. Udemeristul spune că „ăsta e stilul lui Tokes”. „Îşi permite să spună de România, de propria biserică, de propriul partid care l-a propulsat”, afirmă Kiss. Centrul Ady e al Fundaţiei Mecena – condusă de liderii UDMR Bihor – iar terenul pe care acesta fiinţează (lângă Ştrandul Municipal) e dat în folosinţă gratuită de Primăria Oradea.

Calin Corpas

Alexandru Kiss are intrebari pentru Laszlo Tokes0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !