Lebeniţarii, doar în pieţe

De Dan Birta
Lebeniţarii, doar în pieţe
Este prima vară în care lebeniţarii sunt izginiţi de pe domeniul public şi dirijaţi spre pieţe.

Poliţa locală este care care are sarcina de a-i informa respectiv amenda pe lebeniţarii şi alţi comercianţi de produse agricole care nu se conformează. Măsura este prevăzută în HCL 407/2015 care este fundamentată pe Legea nr. 145/2014.

„Pentru vânzările zilnice cu amănuntul efectuate în pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante, producătorii agricoli au obligaţia să înscrie, la sfârşitul fiecărei zile, în fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol prevăzută la art. 11 alin. (2), produsele agricole şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă”, spune Art. 15 al Legii. Acesta este interpretat de juriştii Primăriei ca o impunere – respectiv că este obligatoriu ca vânzarea produselor să aibă loc doar în spaţiile precizate.„Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol defineşte comerţul cu produse agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie ca fiind comerţul cu ridicata sau cu amănuntul, care se defăşoară în structuri de vânzare cu locaţie permanentă sau temporară în teritorii delimitate special amenajate şi dotate corespunzător, precum pieţe agroalimentare, târguri, pieţe ambulante, de către lucrători agricoli persoane fizice. Desfăşurarea activităţilor de valorificare a produselor agricole şi de exercitare a comerţului cu aceste produse în alte structuri de vânzare, cu locaţie permanentă sau temporară, situate pe domeniul public al Municipiului Oradea sau proprietate privată a unor persoane fizice sau juridice, altele decât cele prevăzute în lege ca fiind adecvate pentru aceste activităţi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, al cărei cuantum se situează între 500 şi 1000 lei”, transmite Primăria. Beneficiar evident al acestei HCL este Administraţia Domeniului Public SA, administratorul pieţelor.

Toţi comercianţii de produse agricole care îşi desfăşoară activitatea în alte locaţii decât cele prevăzute de lege vor fi iniţial avertizaţi de către poliţiştii locali să intre în legalitate, după care se va trece la aplicarea de sancţiuni sub formă de amendă contravenţională.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !