Legea laptelui şi a produselor lactate, adoptată

De Simona Drimbău
Legea laptelui şi a produselor lactate, adoptată
Cei care etichetează în mod eronat produsele lactate comercializate riscă amenzi mari.

De curând a fost adoptată Legea laptelui şi a produselor lactate. Se reglementează astfel sectorul laptelui şi produselor lactate, a preparatelor pe bază de lapte şi a celor ce au ca materie primă produse obţinute din lapte şi creează cadrul juridic în ceea ce priveşte prezentarea produselor şi comercializarea acestora.

Conform noii legi, comercianții care etichetează în mod eronat produsele lactate comercializate, dar şi cei care nu respectă standardele de procesare şi de depozitare a produselor, riscă amenzi aspre.

Prevederi

Noua lege prevede faptul că înscrierea în Registrul Laptelui se face cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate.

Excepţie de la prevederile de mai sus fac operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate destinate comercializării, înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi. Aceştia înscriu produsele în Registrul Laptelui în termen de 60 zile lucrătoare. Laptele de consum, produsele lactate şi ambalajele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi comercializate cu elementele de identificare marcate iniţial, până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Se stipulează de asemenea faptul că fabricarea şi ambalarea produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se procesează în partidă separată faţă de lapte şi produse lactate.

De asemenea, aceste produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se comercializează într-un spaţiu bine delimitat faţă de lapte şi produse lactate, cu atenţionare explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse. Aceleaşi prevederi se vor aplica şi vânzării produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale comercializate vrac, precum şi mâncărurilor, produselor de patiserie şi pizzerie, fast-food, cofetărie, a produselor culinare din alimentaţia publică.

Se interzice folosirea denumirii de Lapte sau Produs Lactat pentru produsele care nu se încadrează în condiţiile definiţiilor din prezenta lege.

Se interzice folosirea denumirii de Lapte sau Produs Lactat, aşa cum este definit prin prezenta lege, pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie şi pizzerie, fast-food, cofetărie, produse culinare din alimentaţia publică, care nu au în compoziţia lor ingrediente ce se încadrează în definiţiile laptelui şi produselor lactate. În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale, se va menţiona pe etichetă procentul fiecăruia dintre cele două categorii de produse.

Nerespectarea prevederilor acestei legi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei. La aceasta se poate adăuga sancţiunea contravenţională suplimentară de confiscare a produselor şi suspendarea autorizaţiei de prelucrare-producţie-comercializare pentru o perioadă de 45 de zile, sau în cazul repetabilităţii uneia dintre contravenţiile amintite se poate ajunge chiar la anularea autorizaţiei de prelucrare/producţie/comercializare a operatorului economic, precum şi interzicerea desfăşurării activităţii pentru care operatorul a fost sancţionat contravenţional, pentru o perioadă de 10 ani.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !