Liberalii ar schimba admiterea la liceu

Ioan Cupşa
Ioan Cupşa
Un proiect legislativ prezentat de deputatul Cupşa elimină mediile din anii de studiu, lăsând doar examenul, ca şi criteriu de admitere.

Deputatul PNL Ioan Cupşa anunţă intenţia mai multor parlamentari liberali de a schimba admiterea la liceu şi şcolile profesionale. Iniţiator, alături de 30 de deputaţi, Cupşa doreşte eliminarea mediilor din anii de studii şi păstrarea examenului de la Evaluarea Naţională ca singur criteriu pentru departajarea elevilor.

Fără „presiune socială”

„Notele au un caracter subiectiv. De aceea, nu ar mai trebui să se ţină cont de ele. Notarea depinde de capacitatea, experienţa şi rezistenţa profesorilor faţă de presiunea socială. Aceasta deoarece părinţii copiilor sunt într-o goană nebună după note mari”, susţine Cupşa. Această „presiune socială” apasă şi asupra directorilor de şcoli, a Inspectoratelor Şcolare, crede deputatul. „Iniţiativa am discutat-o de mai bine de un an şi încă nu am întâlnit pe cineva care să se opună”, se confesează iniţiatorul. O dată adoptată această modificare, se va elimina „un model deosebit de toxic” care i se oferă, azi, elevului, consideră Ioan Cupşa. Datele furnizate de deputatul orădean arată că diferenţe mari între mediile obţinute de elevi la Evaluarea Naţională şi mediile anilor de studii, de 2,5 puncte, dar care ajung şi până la 6,5 puncte. Este o altă justificare pentru modificarea propusă.

Ar urma să fie un examen naţional, cu subiecte unice, în locul unde elevul termină clasa a VIII-a, iar repartizarea s-ar face în funcţie de nota obţinută. Limba şi literatura română şi matematică – materii obligatorii, cărora li se vor adăuga limba maternă, unde este cazul, plus alte probe de aptitudini specifice – pentru liceele vocaţionale şi anumite şcoli profesionale, se arată în proiectul de lege.

Pentru prevenirea abandonului şcolar, pe locurile rămase libere se vor putea înscrie la şcoli profesionale, în baza mediilor din anii de studiu, şi acei elevi care nu au susţinut niciun examen de admitere, vreodată, indiferent de denumirea pe care acesta a avut-o.

Ioan Cupşa este convins că iniţiativa va fi adoptată de Parlament, chiar dacă nu a fost discutată în forurile de conducere ale USL. Dacă va fi adoptată, noua lege va fi aplicată din anul şcolar 2014-2015.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor