Liberalii bihoreni nu stiu ce-i cu regionalizarea

Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea
Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea
Senatorii Bodea şi Boeriu îi cer lămuriri vicepremierului Liviu Dragnea, nemulţumiţi de transparenţa guvernamentală.

Senatorii PNL Bihor, Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, îl iau la rost pe vicepremierul Liviu Dragnea despre binefacerile regionalizării. Într-o interpelare realizată în comun de cei doi, lui Dragnea i se pun mai multe întrebări, ce reflectă frustrarea celor doi parlamentari PNL că nu au habar de ce se grăbeşte Guvernul Ponta, în special partea sa social-democrată, să purceadă la regionalizare. Mai cu seamă că, după toate probabilităţile, Oradea nu va fi centru regional, urmând ca Bihorul să fie băgat „sub plapuma” Clujului.

Senatorii Bodea şi Boeriu îşi motivează demersul, arătând că „mesajele venite de la membrii Guvernului sunt extrem de «zgârcite»”, că „măcar noi, parlamentarii Puterii, avem datoria să explicăm cetăţenilor din colegii aceste lucruri”, dar că au o „misiune imposibilă, însă, în condiţiile în care aflăm și noi doar de la televizor câte ceva despre variantele discutate”.

Iată întrebările celor doi pentru Liviu Dragnea:

„1. De ce se impune înființarea regiunilor, ca etaj suplimentar în sistemul administrativ național?

2. Care este motivația oficială pentru finalizarea regionalizării în acest an?

3. Există un calendar clar de concepţie pe etape? Care sunt termenele limită pentru fiecare dintre ele și care este termenul final?

4. Vor exista și consultări publice? Când anume, cu cine şi cum se vor face?

5. Care va fi relația instituțională a regiunilor cu Guvernul și ce prerogative concrete vor prelua de la acesta?

6. Care va fi relația instituțională a regiunilor cu Consiliile Județene și ce prerogative concrete vor prelua de la acestea?

7. Care vor fi criteriile de stabilire a centrele de regiune?

8. Cum se va alege sau desemna conducerea regiunilor?

9. Ce măsuri veți lua pentru ca acest proces să fie întradevăr unul de descentralizare și nu unul de relocare a centralizării la alt nivel?

10. Ce măsuri aveți în vedere pentru ca această regionalizare să nu devină ”mumă” doar pentru centrul de regiune și ”ciumă” pentru celelalte județe?”.

Ca în Opoziţie!

Senatorii Bodea şi Boeriu nu sunt la prima „ispravă” de acest gen. Comportându-se asemenea unor parlamentari de Opoziţie, liberalii au mai cerut lămuriri de la membrii Guvernului pe problema gazelor de şist în Bihor, a arieratelor primăriilor dar şi pe problema întârzierii emiterii normelor de aplicare pentru Legea privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor