Locomotivele fantoma, expuse la Chisinau

De Cristian Horgoș
1Comentariu
Teodor Pantea, felicitat la vernisaj de oamenii de cultură din Chişinău
Teodor Pantea, felicitat la vernisaj de oamenii de cultură din Chişinău
Foto-nostalgia fostelor locomotive cu aburi ale Oradiei a pătruns până în Muzeul de Artă al Moldovei.

Muzeul D’Orsey, amenajat în fosta gară pariziană Orsey, găzduieşte şi renumitele tablouri cu Gara St-Lazare ale impresioniştilor Claude Monet, Edouard Manet şi Gustave Caillebotte. Iar expoziţia impresionistă „Monştrii în ceaţă”, având în centru locomotivele cu abur din Gara St-Lazare, a făcut ocolul lumii.

Arc peste timp şi spaţiu, orădeanul Teodor Radu Pantea a dedicat o colecţie de fotografii artistice memoriei locomotivelor cu aburi garate până la Revoluţie în Depoul Oradiei.

Iar pe 6 martie, Teodor Pantea, care este basarabean dinspre mamă, a vernisat expoziţia „Sic Transit…” şi la Muzeul de Artă al Moldovei, în organizare implicându-se şi Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Uniunea Artiştilor Fotografi din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea din Oradea şi Grupul PSA din Oradea. Expoziţia s-a bucurat de Patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Adio Depou-muzeu…

Potrivit autorului, proiectul „Sic Transit…” se doreşte a fi o un „Memento mori” referitor la efemeritatea măreţiei şi gloriei lucrurilor create de mâna omului, dar şi un îndemn la un respect postum pentru acestea, atunci când suntem conştienţi de faptul că, odinioară, ele erau zămislite în folosul creatorilor lor dar şi al acelora ce s-au folosit de ele până la momentul în care au predat „ştafeta” progresului tehnologic al generaţiilor mai noi. „Ştim noi oare să preţuim efortul şi dăruirea lor?! Înţelegem noi, oare, faptul că dictonul «Sic transit gloria mundi» se răsfrânge, în cele din urmă, asupra fiecăruia dintre noi?! Răspunsul este: Nu! Nu ştim! Depoul din Oradea găzduia, odinioară, multe zeci de locomotive vechi, unele rarisime! Au fost tăiate cu bestialitate distructivă şi vândute ca fier vechi!! Oradea a ratat astfel şansa unui unic muzeu în aer liber!! A fost cruţată doar una, expusă cu cinism în Gara Oradea, vopsită artificial ca o curvă bătrână, căreia i-a trecut vremea… Un martor trist la ceea ce-a fost, cândva, Depoul orădean, cu minunatele lui relicve, devenite istorie!! Sau placheuri la cizmele cătanelor NATO!”, apreciază Teodor Pantea pe marginea expoziţiei ajunse la Chişinău după ce anul trecut a trecut şi prin renumita Bibliotecă din Alexandria – Egipt.

„Blitz” pe Ambasadă

Jurnalul TV din Chişinău a transmis telespectatorilor că invitaţia organizatorilor adresată Ambasadei Romaniei nu a fost onorată dar că autorul a mulţumit Excelenţei Sale Matthias Meyer, Ambasadorul Germaniei, prezent la vernisaj. Imagini cu locomotivele expuse se găsesc pe blogul autorului, la adresa http://teodorpantea.blogspot.ro/2011/01/sic-transit.html1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor