Locul doi în UE la comerţul cu amănuntul

De Dan Birta
Comerţul a crescut datorită vânzărilor prin internet
Comerţul a crescut datorită vânzărilor prin internet
Comerţul cu amănuntul în România a crescut cu 8,8% în luna iulie 2017, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2016.

Creşterea consumului în România este evidenţiată şi în clasamentul Oficiului European de Statistică (Eurostat) pe primele şapte luni ale anului în ceea ce priveşte comerţul. Potrivit Eurostat, volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 8,8% în luna iulie 2017, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2016, ceea ce plasează ţara noastră pe locul doi în UE, după Slovenia (10%).

Locul trei este ocupat de Polonia (7,9%), iar locurile patru şi cinci de Irlanda (7,1%), respectiv Croaţia (5,9%). În continuare, creşteri semnificative s-au înregistrat în Franţa (5,3%), Slovacia (4,9%), Ungaria (4,2%), Letonia (3,9%) şi Norvegia (3,5%). Scăderi ale volumului comerţului s-au înregistrat în Belgia (-1%) şi Elveţia (-0,8%).

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,6% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,7%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 1,4%, iar vânzările de combustibili au crescut cu 1,2%. Dintre produsele non-alimentare, cel mai mult a crescut comerţul prin poştă şi internet (13,6%), comerţul cu aparate electronice şi mobilier (4%) şi echipamentele informatice (2,9%).

Comparativ cu iunie 2017

În luna iulie 2017, comparativ cu luna iunie 2017, comerţul cu amănuntul în România a înregistrat o creştere de 1,2%, o creştere mai mare fiind înregistrată doar în Slovenia (1,4%). Tot o creştere de 1,2% a fost înregistrată în Suedia. Urmează Polonia (1%), Letonia (0,8%), Spania (0,6%), Malta (0,5%), Finlanda, Norvegia şi Lituania (0,4%).

Scăderi ale volumului comerţului s-au înregistrat în Elveţia (-1,3%), Germania (-1,2%), Croaţia (-1,1%), Austria şi Estonia (-1%), Slovacia (-0,9%), Belgia (-0,7%).

Comerţul cu amănuntul, de la o lună la alta, a scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,2% în UE 28. Scăderea se datorează faptului că vânzările de combustibili s-au redus cu 0,6%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au înregistrat o diminuare de 0,2%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că în luna iulie 2017 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută, cu 7,2%, cât şi ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,2%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul a crescut ca serie brută cu 10,1%, iar ca serie ajustată sezonier cu 8,2%.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !