Locuri și oameni din ținuturi apusene

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
Elevii, interesați de explicațiile profesorilor
Elevii, interesați de explicațiile profesorilor
Istoria și arhitectura orașului i-a impresionat pe elevii din Deva

Sfârșitul săptămânii trecute a constituit un prilej de sărbătoare pentru elevii și profesorii Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea.

Aceștia au primit în vizită 40 de elevi și 4 cadre didactice de la Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, în cadrul parteneriatului educațional „Locuri și oameni din ținuturi apusene”, parteneriat axat pe cunoașterea particularităților geografice, culturale și spirituale specifice spațiului din vestul României.

„Obiectivele principale ale proiectului au fost de desfășurare a activităților extracurriculare, în comun, atât la Oradea cât și la Deva, de dezvoltare a competențelor de relaționare interumane a elevilor și cadrelor didactice prin munca în echipă și prin implicarea în activități practice, vizitarea unor obiective naturale și antropice din cadrul județelor Hunedoara și Bihor, abordarea interdisciplinară a spațiului geografic din vestul României, adoptarea unor atitudini pozitive în relațiile cu cei din jur și a abilităților de interacțiune socială și nu în ultimul rând dezvoltarea personală a elevilor implicați”, a precizat prof. Rodica Mihaela Turcaș.

Prima activitate din proiect a avut loc la Oradea, următoarea desfăşurându-se la Deva în luna aprilie a anului viitor.

Discuții și lecții de istorie

Inspectorul școlar Daniela Duma a deschis activitatea, urându-le bun venit în Oradea elevilor și cadrelor didactice din Deva.

Elevul Daniel Tontea, clasa a X-a A a făcut o prezentare a județului Bihor și a orașului Oradea, iar elevele Andreea Cosma și Alexandra Mudura din clasa a XI-a D au prezentat o scurtă istorie a liceului și a personalității lui Aurel Lazăr.

Elevii din Deva au primit în dar revista ”Lăzăriștii”, revista liceului. Prof. Vasile Juncu a provocat elevii la o discuție despre ce înseamnă sfântul Andrei pentru poporul român, s-a vizitat liceul și Casa Memorială ”Aurel Lazăr” unde elevii au asistat la o lecție de istorie locală și națională, prezentată de Cornelia Romînașu, muzeolog la Muzeul Memorial ”Aurel Lazăr”.

Elevii au interpretat ”Deșteaptă-te, române!” și ”Treceți batalioane române Carpații”, ca apoi să plece spre Cetatea Oradea. Aici prof. dr. Cristina Brădău a făcut o incursiune în istoria cetății, iar la final toți elevii au vizionat spectacolul ”Antisocial” din cadrul turneului național ”Manifest pentru dialog” prezentat la Oradea pe scena teatrului ”Arcadia” de Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu.

Elevii din Deva au fost plăcut impresionați de arhitectura orașului, în mod deosebit de Pasajul ”Vulturu Negru”, clădirile unde funcționează Facultatea de Medicină, Teatrul ”Regina Maria”, Primăria orașului, dar și Stațiunea Băile Felix.

Coordonatorii proiectului au fost prof. dr. Dumitru Rus din partea Colegiului Național Pedagogic ”Regina Maria” Deva și prof. dr. Cristina Brădău din partea Liceului Teoretic ”Aurel Lazăr” Oradea.

Din echipa de proiect au mai făcut parte prof. Luminița Pană și prof. Liliana Cioară de la Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria” Deva, respectiv prof. Rodica Turcaș și prof. Vasile Juncu de la Liceul Teoretic ”Aurel Lazăr” Oradea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !