Mai bine la ţară, prin 2013

Mai bine la ţară, prin 2013
SATU-MARE – Ministrul Agriculturii a prezentat sâmbătă planul ce urmăreşte dezvoltarea economică a satelor româneşti.

Peste 400 de persoane înghesuite pe 300 de scaune au asistat sâmbătă dimineaţa la Satu Mare la conferinţa regională de promovare a Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 susţinută de Decebal Traian Remeş, ministrul Agriculturii, şi de oficialităţile însoţitoare.

 

Sala din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare s-a umplut până la refuz cu persoane venite din şase judeţe pentru a afla mai multe despre fondurile europene ce vor putea fi accesate pentru îmbunătăţirea vieţii din mediul rural. La conferinţă au participat atât reprezentanţi ai insituţiilor implicate direct în derularea proiectelor, cât şi posibili beneficiari ai programului.

Decebal Traian Remeş a fost primul care a luat cuvântul, menţionând că pentru anul acesta sunt disponibili 742 de milioane de euro din fonduri europene pentru finanţarea unor proiecte de dezvoltare rurală. Acesta a adăugat că pentru întreaga durată a derulării PNDR 2007 – 2013, UE va furniza ţării noastre peste 1 miliard de euro pentru regenerarea vieţii din mediul rural.

 

Birocraţie europeană

„PNDR a fost depus în luna iunie (n.r.: la UE) şi avem confirmări că a fost acceptat în linii mari. În septembrie vom purta negocieri cu Uniunea Europeană pentru ajustări”, a explicat minsitrul Agriculturii. Prezentarea în detaliu a PNDR 2007 – 2013 cu toate măsurile sale a fost lăsată în seama Corneliei Harabagiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Sunt foarte mulţi paşi de făcut pentru obţinerea unei finanţări prin PNDR. Iar birocraţia română este accentuată de cea de la Bruxelles”, a declarat Harabagiu, încercând să transmită auditoriului că întocmirea unui proiect de finanţare nu-i tocmai floare la ureche.

 

Măreţul plan

PNDR 2007-2013 este un plan întocmit de Ministerul Agriculturii şi conţine o serie de măsuri care aplicate, ar putea conduce la revigorarea economică a zonelor rurale ale ţării noastre.

Finanţarea este asigurată de UE prin programul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) şi de la bugetul de stat. Banii vor fi disponibili atât administraţiilor publice (de exemplu primării), cât şi pentru persoanele private, singura condiţie pentru accesarea lor fiind întocmirea unui proiect eligibil.

Ministrul Agriculturii a mai menţionat că implementarea noilor programe de finanţare europene va fi mai lină deoarece „dispunem de experienţa câştigată în timpul programului SAPARD”, cu care FEADR este înrudit. „Documentaţia este mai puţin stufoasă ca înainte, nu se cere dovada ca beneficiarul să dispună de banii de co-finanţare, iar cei care semnează contractele de finanţare pot beneficia de un avans de 20% din valoare proiectului”, a declarat Decebal Traian Remeş.

 

Sebastian Kovacs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !