Mai puţini şomeri în judeţul Bihor

De Dan Birta
Reactualizat la:
1Comentariu
Mai puţini şomeri în judeţul Bihor
© Câteva sute de persoane şi-au găsit de lucru în urma „Burselor” FOTO: Raul Simea
Numărul şomerilor indemnizaţi s-a înjumătăţit, dar al şomerilor neindemnizaţi a rămas constant.

Ultimele date, prezentate de şeful AJOFM Bihor, Békési Csaba, arată că numărul şomerilor indemnizaţi din judeţul Bihor este în scădere. „De la 3.090 de şomeri indemnizaţi în 2014, la sfârşitul lui noiembrie 2016 cifra a scăzut la 1.700 de persoane şi chiar la 1.500 până la sfârşitul anului.

Această înjumătăţire nu ne bucură, pentru că numărul şomerilor neindemnizaţi, mai ales cei care beneficiază de ajutoare sociale, se păstrează constant. Deci, tendinţa de înjumătăţire a numărului şomerilor indemnizaţi nu este urmată de aceeaşi tendinţă în rândul şomerilor neindemnizaţi”, a explicat Békési Csaba. Acesta a precizat că există o categorie captivă de şomeri, blocată de ajutoarele sociale. Pentru aceştia a fost introdusă acea primă de activare, în valoare de 500 de lei, pentru cei care se angajează.

Pe de altă parte, șeful AJOFM Bihor, pune scăderea numărului de şomeri indemnizaţi şi pe seama numărului de angajări din judeţul Bihor, cifră care a ajuns la peste 177.000 de salariaţi.

Atrag românii de afară

O altă categorie de persoane pentru care a fost introdusă OUG 60/2016 este a românilor care sunt plecaţi la muncă în străinătate de mai mult de 36 de luni. Şi pentru aceştia se va acorda prima de instalare în valoare de 12.500 de lei sau 15.500 de lei dacă se angajează în ţară singuri sau cu familiiile.

Potrivit actului normativ, prima de instalare se acordă şi persoanelor de cetăţenie română care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European pe o perioadă de cel puţin 36 luni. „Am primit deja semnale de la câteva persoane care s-au interesat de această primă de instalare şi care doresc să se întoarcă în ţară”, a declarat directorul executiv al AJOFM Bihor.

Burse

În cursul acestui an, AJOFM Bihor a organizat mai multe burse ale locurilor de muncă. În urma „Bursei generale a locurilor de muncă” din luna aprilie au fost încadrate 246 de persoane. Oferta de locuri de muncă de la această bursă a fost cea mai mare din ultimii ani, fiind oferite 1.248 de locuri de muncă de către 72 de companii participante.

La „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”, care a fost organizată în luna octombrie, au fost oferite 1.334 de locuri de muncă de către 72 de angajatori. Până în prezent au fost încadrate 190 de persoane. Au mai fost organizate burse la solicitarea angajatorilor şi a Penitenciarului Oradea.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor