Mame consumatoare de droguri

De Alexandra Lăzureanu
Mame consumatoare de droguri
Pe fondul creşterii consumului de droguri în România, încep să apară şi primele cazuri de nou-născuţi cu mame consumatoare de droguri.

În acest context, joi, la sediul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor au organizat masa rotundă cu tema „Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil”. Evenimentul face parte din cadrul campaniei cu acelaşi nume, iniţiată şi derulată de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA), având ca obiectiv general sensibilizarea şi conştientizarea viitoarelor mame cu privire la riscurile asociate consumului de tutun, alcool şi droguri asupra fătului. Conform ultimului Raport Naţional privind situaţia drogurilor în România 2011, realizat de ANA, una dintre cele mai importante probleme asociate consumului de droguri la părinţi este corelaţia dintre dependenţa de droguri a mamelor şi naşterea copiilor dependenţi. În plus, aceştia prezintă, în majoritatea cazurilor, patologie medico-psiho-socială, fiind predispuşi la tulburări de dezvoltare, atât cognitive, cât şi somatice, la probleme de nutriţie şi o stare excesivă de iritabilitate.

Malformaţii şi multe probleme

Pe de altă parte, potrivit specialiştilor, mortalitatea infantilă este mai ridicată în rândul nou-născuţilor proveniţi din mame consumatoare de droguri. În acest sens, opiniile experţilor relevă faptul că administrarea drogurilor în timpul sarcinii creşte foarte mult riscul de apariţie a malformaţiilor congenitale, de naştere prematură, de greutate mică la naştere sau chiar de pierdere a sarcinii. Totodată, consumul de droguri ilicite este asociat cu morbiditate şi mortalitate crescută în rândul nou-născuţilor şi expune, în special în cazul consumului pe cale injectabilă, şi la alţi factori de risc care sunt nocivi atât pentru mame, cât şi pentru feţii acestora, cum ar fi transmiterea virusurilor HIV, HVC şi HVC, precum şi a altor boli infecţioase (sifilis). De regulă, copiii născuţi din mame consumatoare de droguri prezintă la naştere sindromul de abstinenţă neonatală (sevraj), care poate dura de la o săptămână la 1 lună. Pe fondul creşterii consumului de droguri în România în perioada post-decembristă, încep să apară şi primele cazuri de nou-născuţi cu mame consumatoare de droguri, neonatologii confruntându-se cu o problematică nouă în ceea ce priveşte diagnosticul şi alegerea conduitei terapeutice ce trebuie adoptată în astfel de situaţii. Pe lângă aspectele de ordin medical, apar şi cele de ordin social, cel mai frecvent dintre acestea fiind abandonul nou-născuţilor în spital.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !