Managerii spitalelor, pro asistenți-șefi

De Otilia Șandor
12Comentarii
Managerii spitalelor, pro asistenți-șefi
Rolul posturilor de asistent-șef din cele mai mari spitale din Oradea și județ este esențial.

JB&Bihon.ro a solicitat situația posturilor de asistent-șef din cele mai mari spitale din Oradea și județ, în contextul recentei intenții a managerului de la Spitalul Curteanu, ec. Dacian Foncea, de a desființa toate posturile de asistent-șef.

JB&Bihon.ro vă oferă datele culese din teren, din prisma nevoilor fiecărui spital.

Manager Spital Beiuș, dr Sorin Vesa: „Spitalul nostru e în altă categorie, noi avem doar patru secții mari, cu peste 30 de paturi (Chirurgie, Interne, Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie) și deci doar patru asistenți-șefi. Fiindcă nu putem altfel, cei patru asistenți lucrează, cât pot, și la patul bolnavului, în cursul dimineții, dar nu fac ture, ca ceilalți asistenți”.
Manager Spital Salonta, Adrian Hațegan: „Consider că e legal și normal să fie asistenți-șef de secție, coordonatori. E nevoie de ei”.

Director Unitate de asistență medicală de psihiatrie Nucet, Chira Livia: „Noi avem state de funcții, organigramă, toate aprobate de forurile superioare pentru asistenți-șef coordonatori.
Dacă nu prevede legea aceste posturi, de ce au fost aprobate în consiliile de administrație ale spitalelor și de alte foruri? Cineva a aprobat. La asistenți, cineva trebuie să facă toată hârțogăria, să se ocupe de măsurile de protecție, raportări de dezinfecție și alte multe de făcut. Atunci, să preia cineva de la Administrativ aceste sarcini. Nu văd cum ar funcționa fără asistenți-șefi, mă refer la secții mari”.

Manager Spital Aleșd, Florin Creț: „Noi avem doi asistenți-șefi de secție. Avem 145 de paturi și două secții mari, cu peste 40 de paturi/secție. Depinde cum interpretezi și legea”.
Manager Spital Județean, dr. Gheorghe Carp: „Consider că e legal să fie asistenți-șefi de secție. Există fișa postului, indemnizație, schemă și structură aprobate de Ministerul Sănătății și Primăria Oradea. Peste tot în lume există asistenți-șefi. Și la acreditarea spitalelor se ține cont dacă sunt sau nu asistenți-șefi. Eu nu desființez niciun post. Dacă legiuitorul va modifica ceva, ne vom conforma. Dar nu pot desființa aceste posturi, mi-aș depăși atribuțiile”.

Sanitas Bihor este sindicatul la care sunt afiliați asistenții medicali și, cu toate că numărul membrilor săi a scăzut în ultimii ani, sindicatul luptă pentru drepturile tuturor asistenților medicali. Ordinul Asistenților Medicali din România (OAMR) este forul profesional al asistenților, un organism similar cu cel al Colegiului medicilor (pentru doctori) și se ocupă de aspecte legate de profesie (inclusiv malpraxis).

Reprezentanții OAMR filiala Bihor au transmis că acest organism este for profesional, nu administrativ și, prin urmare, nu au dreptul să se pronunțe în privința vreunei chestiuni ce țin de sectorul administrativ, așa cum e postul de asistent-șef.

Dă trimiteri la legi

Într-o informare de presă transmisă mediei locale, Sanitas Bihor a transmis că funcția de asistent medical-șef este reglementată de actuala legislație în cuprinsul Legii nr. 95/2006 unde la art. 185 alin. 2 este individualizată ca și functie de conducere: „În spitalele publice funcțiile de șef de secție, șef de laborator, asistent medical șef sunt funcții de conducere și vor putea fi ocupate numai de medici, biologi, chimiști și biochimiști sau, după caz, asistenți medicali, cu o vechime de cel puțin 5 ani în specialitatea respectivă”.

Sanitas Bihor spune că rolul și importanța acestui post „este stabilit expres de legiuitor prin multitudinea atribuțiilor prevăzute în fișa postului, iar eficiența acestuia se reflectă în actul medical pe care unitățile spitalicești au obligația de a-l oferi permanent pacientilor”.

Sanitas Bihor face trimitere la litera legii, mai exact la dispozițiile art.77 si 78 din Legea nr.24/2000 referitoare la normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la Ordinul nr. 388/2016 prin care această unitate spitalicească a primit acreditarea de la Autoritatea de Management al Calității în Sănătate, valabilă până în 13.07.2021.

Panică, nesiguranță, tensiuni

Sanitas transmite că „viziunea domnului manager cu privire la intenția declarată de desființare a acestor posturi este în mod vădit una nerealistă, total nejustificată legal și real, care denotă necunoașterea legislației aplicabile domeniului sanitar”. Prin urmare, liderii Sanitas Bihor consideră „că declarațiile publice ale domnului manager sunt de natură a crea panică și nesiguranță în rândul cadrelor medicale ce dețin aceste funcții, dar în egală măsură produc tensiuni și se reflectă și în activitatea medicală a celorlalți angajați ai spitalului, efecte negative care pot determina scăderea eficienței acestora și calitatea actului medical. Este greu de crezut că scopul domnului manager este de a crea neliniște și un mediu lipsit de siguranță profesională pentru angajații spitalului, motiv pentru care ne exprimăm speranța că aceste afirmații declarate public să rămână doar în stadiul de intenție, mizând totodată și pe sprijinul autorităților locale, în speță a Primăriei Oradea, dar și a autorităților centrale”.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor