Mâncare sănătoasă direct de la producător

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Mâncare sănătoasă direct de la producător
Anul trecut, 20 de orădeni au primit săptămânal coşuri cu legume de la fermierul din Tămașda.

 Orădenii care vor să mămânce sănătos se pot înscrie în parteneriatul pentru hrană sănătoasă cu micul producător agricol Liviu Negrescu din Tămaşda. „În momentul de faţă suntem în etapa de înscriere pentru ultimele locuri rămase disponibile, înscrierea fiind efectivă abia o dată cu semnarea angajamentului de parteneriat şi plata avansului la contractul anual”, Mihaela Veţan, iniţiatoarea partenerialtelor ASAT în România.

Parteneriatele locale de solidaritate ASAT se referă la colaborarea între un mic producător agricol de proximitate şi consumatori solidari, în vederea asigurării unei hrane locale naturale, colaborare realizată pe durata a cel puţin un sezon agricol. Parteneriatele sunt centrate pe legume, la care se adaugă şi alte alimente produse la nivel local. Astel, cei care intră în acest parteneriat vor primi săptămânal un coş de legume. Stabilirea tipului şi cantităţii produselor furnizate se realizează prin înţelegerea dintre producătorul agricol şi grupul de consumatori, pe baza unor întâlniri de planificare realizate în iarna anului precedent celui în care se realizează distribuţia. Distribuția coșurilor se face săptămânal de către producătorul agricol, în Oradea.

_mg_0626_23_sep_2013_49388

Implicarea consumatorilor

Pentru a evita costuri suplimentare şi pentru a dezvolta o relaţie de încredere între micul producător şi consumatorii asociaţi, distribuţiile se realizează cu implicarea voluntară a acestora din urmă. Preţul unui abonament anual aferent sezonului agricol 2014 este de 1.285 lei. Numărul total de coşuri furnizate în cadrul abonamentului unei singure familii partenere este de 28. O familie poate încheia două sau mai multe abonamente diferite, în cazul în care optează pentru o cantitate mai mare de produse. Plata abonamentului se face în nouă tranşe, din care două constituie avans pentru susţinerea unor lucrări agricole specifice agriculturii naturale. Astfel, fiecare consumator plăteşte un avans de 354 de lei, 200 de lei la semnarea parteneriatului și 154 de lei până la 28 februarie, urmând ca restul abonamentului, în valoare de 931 lei, să se achite în 7şapte rate lunare egale, pe parcursul lunilor de distribuție (mai-noiembrie), din prima săptămână a lunii. Rata lunară are valoarea de 133 lei. În parteneriatele ASAT, riscurile şi beneficiile sunt co-partajate între producător şi consumatori. În cazul unor calamităţi sau condiţii extreme care afectează recolta, micul producător primeşte acelaşi preţ per abonament, chiar dacă coşul nu va conţine toate produsele estimate. În cazul unui an optim, recolta va înregistra surplus la mai multe produse. Agricultorul se angajează ca toată recolta de pe suprafaţa cultivată în parteneriatul ASAT să fie distribuită în mod egal către familiile partenere. Cu alte cuvinte, consumatorii sunt beneficiarii surplusului, fără însă a mai plăti suplimentar preţului abonamentului.

Cei interesaţi pot obţine informaţii suplimentare pe oradea@asatromania.ro sau la numărul de telefon 0724 575965.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !