Mândria și bucuria de a fi elev

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
1Comentariu
Eleva olimpică și profesoara sa
Eleva olimpică și profesoara sa
Timpul îi este ocupat mereu cu învățatul, la materiile de suflet, limba română și franceza. Răsplata a venit și ea pentru Sebastina Papai, eleva pasionată de justiție și dreptate. A obținut un loc II și o mențiune la olimpiadele naționale.

Platon definea educația ca fiind „arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele”. În acest context putem spune că Sebastina Papai este mândria Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea prin faptul că a ajuns să-și formeze acele deprinderi educaționale necesare unui elev pentru a-și urma visul.

Emoții de olimpic

Elevă în clasa a VIII-a, Sebastina Papai a reuşit o performanță remarcabilă. În acest an a participat la Olimpiada Națională de Limba și literatura română unde a ocupat locul al II-lea, iar la cea de limba franceză a luat mențiune. Eleva a reușit această performanță concurând cu alți 40 de elevi de a VIII-a participanți din întreaga țară, cei mai buni la Limba și literatura română.

Sebastina se caracterizează ca o persoană ambițioasă şi perseverentă, i-a plăcut întotdeauna să-şi atingă scopul şi a dorit mereu să-şi depășească limitele. Acest lucru s-a putut vedea și în urma declarațiilor acordate Jurnalului Bihorean și Bihon. „Am ales să particip la Olimpiadă din curiozitate și pură plăcere și pasiune pentru limba și literatura română, dar și datorită profesoarei mele pe care o îndrăgesc. Nu a fost greu deoarece m-am pregătit cu plăcere pentru această Olimpiadă, iar orele de pregătire alături de doamna profesoară au fost o desfătare pentru mine. Atunci când lucrezi din plăcere, nimic nu ți se pare greu sau obositor. Am avut emoții la început însă după ce am văzut subiectele m-am liniștit, mi-au plăcut foarte mult, au fost accesibile și chiar mi-am putut valorifica cunoștințele. Discuțiile și analizele literare la limba română m-au fermecat tot timpul”, ne-a declarat olimpica Sebastina Papai.

Eleva olimpică ne-a mărturisit că atunci când a văzut rezultatele, a fost copleșită de emoții. „Mi se pare și normal să am emoții având în vedere faptul că pasiunea mea, munca şi plăcerea s-au încununat în final cu un premiu. E rodul muncii mele depuse alături de profesoara mea”, a precizat olimpica de la Ghibu. Sebastina a mai ținut să ne spună că cel mai mult a fost susținută de mama ei, dar și de profesori, dirigintă şi colegii.

Pasiunea pentru dreptate

Faptul că s-a clasat pe locul II a adus și calificarea la Olimpiada Internațională de Limba și literatura română care se va desfășura în luna septembrie a acestui an, într-o locație care încă nu a fost stabilită. „Despre calificarea mea la faza internațională pot să spun că atunci când am aflat am avut emoții, au fost ca un fior plăcut. Emoții am avut și datorită faptului că nu am mai participat la o fază internațională și nu ştiu la ce să mă aştept. Cu toate acestea să știți că îmi plac provocările, ca atare voi aborda cu foarte multă seriozitate, ca și până acum, Olimpiada Internațională de Limba și literatura română. E greu dar nu imposibil și sper să fac o figură frumoasă”, este promisiunea făcută de Sebastina Papai.

Corina Chiş, profesoara coordonatoare, cea care o pregătește, pe Sebastina, are o părere extraordinară despre eleva sa susținând că „Mă bucur că în sfârșit i s-au recunoscut meritele. Sebastina este o elevă deosebită. Este elevul cu care lucrez foarte bine. Am mai avut elevi merituoși care au participat la olimpiade și au luat premii, dar nu la acest nivel. Sebastina s-a întrecut pe sine acum deoarce a reușit să strălucească. Ea a strălucit în fiecare an dar nu cu intensitatea aceasta, de acum. A muncit foarte mult, într-adevăr. Noi ne-am pregătit încă din luna noiembrie, în fiecare sâmbătă câte 4 ore pe zi. Pe lângă aceste ore a fost și munca la clasă. Este meritul ei că a reușit să întreacă atâția elevi și să obțină locul II pe țară. Eu zic că este ceva deosebit. A avut doar o singură scăpare. A uitat să treacă de pe ciornă pe lucrare un anumit aspect. Dacă făcea acest lucru cred că lua locul I, având în vedere că doar 40 de sutimi a despărțit-o de punctajul maxim”.

Ca și planuri de viitor Sebastina a spus că „în continuare, la liceu voi rămâne tot la Ghibu, deoarece aici sunt profesoriii care m-au format și care mi-au inspirat pasiunea pentru carte, dar și munca despusă aici alături de ei. Voi participa în continuare la Olimpiade, atât la limba română cât și la franceză. Acest lucru sper să mă ducă acolo unde aspir să ajung, să urmez facultatea de drept. Mă pasionează justiția în sine și ideea de a face dreptate”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor