Mare atenţie unde vă scăldaţi!

De Simona Albinaru
Mare atenţie unde vă scăldaţi!
Scăldatul în cursurile naturale de ape poate fi periculos.

Temperaturile ridicate din ultima perioadă îi „împing” tot mai mult pe bihoreni la scăldat pe cursurile de apă din judeţ. Dat fiind că această parctică este destul de periculoasă ABA Crişuri avertizează populaţia, şi în mod special tinerii aflaţi în vacanţă, de pericolele la care se expun atunci când merg la scăldat în apropierea construcţiilor hidrotehnice sau în zonele cu curenţi puternici.

În sezonul estival, acumulările devin puncte de atracţie pentru agrement. Fie că este vorba de scăldat, plimbări cu ambarcaţiuni uşoare sau skijeting, pentru o mai bună siguranţă reprezentanţii ABA Crişuri recomandă să se evite desfăşurarea activităţilor recreative la o distanţă mai mică de 50 de m de baraje, bazine de liniştire a apei, bazine de captare a apei sau goliri. În acest sens amintim barajele: Drăgan, Leşu, Lugaşu, Tileagd, Suplacu de Barcău şi Tauţ.

De evitat

„În Oradea, pe Crişul Repede, de evitat sunt următoarele tronsoane: aval de Uzina de Apă ( str. Gutenberg) unde sunt curenţi puternici şi aval de Priza de Apă, unde există un bazin de liniştire format din blocuri mari de beton. De asemenea, de evitat este şi tronsonul Tinca-Băi, de pe râul Crişul Negru, unde se formează aşa numitul vârtej de apă care, în ultimii ani, a provocat mai multe tragedii. În ceea ce priveşte scăldatul în râul Crişul Alb, de evitat sunt zonele cu maluri foarte abrupte sau nămoloase din Ineu (AR), Chişineu Criş (AR), Zerind (AR) şi Tămaşda (BH).” a declarat Pásztor Sándor, director tehnic ABA Crişuri.

O atenţie sporită trebuie acordată cursurilor de apă unde există hidrocentrale sau microhidrocentrale, întrucât fluctuaţiile de debit pot apărea la interval de numai câteva ore. În această situaţie este râul Crişul Repede, al cărui debit suportă modificări semnificative atât în zona Defileului cât şi în zona municipiului Oradea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !