Măsuri de apărare împotriva incendiilor recomandate de pompieri

De Alexandra Lăzureanu
Măsuri de apărare împotriva incendiilor recomandate de pompieri
Stimaţi cetăţeni, în scopul prevenirii unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor vă recomandă respectarea următoarelor măsuri specifice sărbătorilor de iarnă: fixaţi bradul în condiţii de siguranţă, luând măsuri de împiedicare a răsturnărilor accidentale, verificaţi instalaţia de brad din punct de vedere al funcţionării înainte de a o monta pe pom, iar în cazul detectării unor defecţiuni nu faceţi improvizaţii, nu amplasaţi bradul în vecinătatea surselor de căldură (radiatoare, reşouri, etc.) sau în apropierea materialelor combustibile (perdele, draperii, piese de mobilier etc.), se interzice punerea în (sau lângă) pomul de Crăciun a lumânărilor şi artificiilor aprinse.

Trebuie să supravegheaţi în permanenţă copiii, să eliminaţi din jocul lor artificiile, lumânările aprinse şi păstraţi la locuri sigure chibriturile şi brichetele. Trebuie ştiut că un brad de Crăciun instalat în casă şi împodobit cu accesoriile tradiţionale, poate fi cuprins de flăcări în mai puţin de un minut. Dacă se produce un astfel de eveniment, acoperiţi bradul cât mai urgent cu o pătură udă, pentru a stinge focul. De asemenea, la părăsirea locuinţei, întrerupeţi alimentarea instalaţiilor electrice, a decoraţiunilor şi reverificaţi închiderea robinetului buteliei de gaz petrolier lichefiat. „Supravegheaţi cu atenţie copiii şi nu-i lăsaţi singuri în casă, sau să aprindă lumânări în bradul de Crăciun, să folosească petarde, artificii sau pocnitori” insistă pompierii bihoreni. Şi participanţilor la slujbele religioase organizate în lăcaşele de cult cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, pompierii le recomandă următoarele: nu blocaţi cu autoturismele proprietate personală căile de acces spre lăcaşele de cult sau hidranţii stradali, pentru a permite echipajelor de pompieri să intervină în cazul producerii unei situaţii de urgenţă! Depuneţi lumânările aprinse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă şi nu intraţi cu acestea în incinta bisericii! Nu forţaţi intrarea în incinta lăcaşului de cult peste capacitatea acestuia! Asiguraţi-vă de cunoaşterea căilor de evacuare a persoanelor din clădire, pentru a le utiliza într-o situaţie de urgenţă ! În cazul producerii unui început de incendiu, păstraţi-vă calmul, nu produceţi panică, nu vă împingeţi şi evacuaţi în ordine spaţiul respectiv, utilizând căile de evacuare marcate. „În caz de urgenţă respectaţi îndrumările persoanelor desemnate să coordoneze evacuarea enoriaşilor din lăcaşul de cult, iar în cazul producerii unui eventual incendiu, apelaţi numărul unic de urgenţă 112” îndeamnă lucrătorii ISU Crişana.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !