Măsuri de stimulare a absorţiei fondurilor

De Simona Drimbău
Reactualizat la:
Măsuri de stimulare a absorţiei fondurilor
De curând a fost publicat un proiect de lege privind modificarea Anexei la Hotararea Guvernului nr. 1262/2009.

Aceasta se referă la aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calităţii vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale.

Întrucât şi în cadrul PNDR 2014-2020 există măsuri de investiţii destinate atât beneficiarilor publici cât şi celor privaţi, inclusiv din din categoria GAL/OUAI, pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene puse la dispoziţia acestora apare ca necesară modificarea punctelor 11, 13.11 si 13.13 din cadrul Anexei nr. 2 a Anexei la HG nr. 1262/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul: corelării prevederilor referitoare la conturile deschise de beneficiari la băncile comerciale sau trezorerie după caz, permiterii beneficiarilor din categoria GAL/OUAI să prezinte, conform art. 104 pct. 7 din Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, cu modificările şi completările ulterioare, bilet la ordin fără protest, cu scadenţă la vedere, de valoare egală cu suma garantată, emis în numele organizaţiei/asociaţiei, avalizat de reprezentantul legal al asociatie.

Modificarea propusă este justificată de necesitatea asigurării unui cadru flexibil de implementare corespunzătoare şi eficiente a fondurilor publice, atât a celor provenite de la bugetul de stat cât şi a celor provenite din fondurile europene nerambursabile.

De asemenea, măsura este menită să asigure o absorbţie reală şi accelerată a fondurilor publice, diminuând riscul unui efort financiar şi de resurse umane nejustificat în sarcina entităţilor publice cât şi din sarcina entităţilor private.

Măsura este luată în vederea creşterii eficienţei în implementarea proiectelor finanţate prin PNDR 2014-2020.

Actul normativ se află în dezbatere publică timp de 10 zile pe site-ul Ministerului Agriculturii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !