Măsuri minimale pentru munca pe caniculă

De Dan Birta
Măsuri minimale pentru munca pe caniculă
Angajatorii trebuie să asigure apă minerală, duşuri şi reducerea intensităţii muncii pe caniculă.

Până la 2.500 de lei pot ajunge amenzile pe care le riscă angajatorii care nu asigură măsuri de protecţie a salariaţilor pe timp de caniculă. Potrivit OUG 99/2000, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor în perioada de caniculă. „În sensul prevederilor OUG nr. 99/2000, în condiţii de caniculă, temperaturi ridicate extreme sunt considerate temperaturile de peste 37°C sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80”, explică Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.

Măsuri minimale

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure mai măsuri minimale. Astfel, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă este necesară reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asigurată apă minerală adecvată , câte 2-4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri. „Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00”, a subliniat Marius Rotar.

O altă măsură este întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Aceste măsuri se adoptă şi în cazul în care angajatorul constată că, prin condiţiile pe care le asigură, nu poate menţine un randament corespunzător în muncă sau că acestea sunt insuficiente pentru prevenirea îmbolnăvirii salariaţilor. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme , în conformitate cu prevederile art .8 al O.U.G nr. 99/2000, se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. „Încălcarea prevederilor OUG. 99/2000 constituie contravenţie, se constată şi se sancţionează de către organele de control ale Inspecţiei Muncii cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”, conchide Marius Rotar.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !