Miercuri este sărbătorit Botezul Domnului – Boboteaza

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
2Comentarii
Miercuri este sărbătorit Botezul Domnului – Boboteaza
Boboteaza marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Crăciunului şi Anului Nou.

UPDATE: La Biserica cu Lună, zeci de orădeni au așteptat să ia apă sfințită. Enoriașii au format rânduri la fiecare dintre punctele din care puteau să își umple recipientele cu apă sfințită.

FOTO: BIHON FOTO: BIHON ©

Creştinii ortodocşi, greco-catolici şi catolici sărbătoresc miercuri, 6 ianuarie, Botezul Domnului Isus Hristos sau Boboteaza. Această zi marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Craciunului şi Anului Nou. Până în 6 ianuarie, preoţii au mers pe la casele credincioşilor pentru a vesti Botezul Domnului şi pentru a le binecuvânta şi stropi casele cu apă sfinţită.

Credincioşii îl primesc în fiecare an pe preot cu Iordanul deoarece, spun ei, le aduce bunăstare. Acest obicei se păstrează în amintirea Botezului lui Isus în apele Iordanului, de către Ioan Botezătorul.

Relatări biblice

Biblia vorbește despre Ioan Botezătorul, considerat înaintemergătorul lui Isus Cristos, care propovăduia venirea acestuia, îndemnându-i pe iudei la pocăinţă. Îmbrăcămintea lui Ioan era foarte simplă, facută din păr de cămilă; el purta o cingătoare de piele împrejurul mijlocului și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. Icoanele au păstrat de-a lungul timpului această imagine, înfățișându-ni-l pe Botezător ca pe un pustnic cu părul lung și barbă aspră. Considerându-l proroc, locuitorii din Ierusalim și din întreaga Iudee se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele și mai ales pentru a fi botezați de el în râul Iordan.

Ioan le cerea, înainte de a-i boteza, să-și mărturisească păcatele și să se pocăiască, spunându-le că el îi botează doar cu apă, dar cel ce va veni după el (adică Isus) îi va boteza cu Duh Sfânt și cu foc. Vestind venirea lui Isus Hristos, Ioan spunea că acela este mult mai mare și mai puternic decât el.

Sfânta Evanghelie ne povesteşte că şi Isus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica păcatul lumii”. Ieșind Isus din apa Iordanului, „cerurile s-au deschis și Spiritul lui Dumnezeu s-a vărsat, pogorându-se ca un porumbel și venind peste El zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Program episcopi

La Oradea, episcopii şi preoţii vor sfinţi Agheasma Mare. De Boboteaza, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, va sluji la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril (din Deal) din Beiuş, de la ora 09:30.

Episcopul Virgil Bercea va oficia slujba Bobotezei la Catedrala Sfântul Nicolae, de la ora 10:00, în timp ce episcopul Bocskei Laszlo va sluji în Catedrala Romano-Catolică de pe Şirul Canonicilor, de la ora 10:00.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor