Mihai Razvan Ungureanu despre Nostalgia Imperiala la Universitate

De Crina Dobocan
Mihai Ungureanu a vorbit despre nostalgia imperială
Mihai Ungureanu a vorbit despre nostalgia imperială
Fostul premier al României, Mihai Razvan Ungureanu, a fost marti oaspetele Universităţii din Oradea.

Mihai Razvan Ungureanu a susţinut conferinţa cu titlul „Nostalgia Imperială a Europei Moderne”. Manifestarea a fost încadrată în cea de-a XXIII-a ediţie a Săptămânii Ştiinţifice a Universităţii din Oradea.

„Este a treia oară când mă aflu la dumneavoastră. Vin către Oradea cu aceeaşi căldură pe care o am când merg către casă”, a spus Mihai Razvan Ungureanu în cuvântul său. Manifestarea a fost deschisă de prorectorul Sorin Şipoş, urmat de rectorul Constantin Bungău. Printre cei care au luat cuvântul după deschiderea conferinţei a fost şi prof. univ. dr. Eugenia Mitraşcă, preşedinte la Academia Civică Bihor, conf. univ. dr. Ion Gumenâi, prodecanul Facultăţii de Istorie şi filosofie a Universităţii de Stat din Moldova. Prorectorul Şipoş a creionat activitatea politică şi ştiinţifică a profesorului de la Universitatea din Bucureşti.

Subiect bine vândut

„Se vinde bine acest subiect – Imperiul. Este un subiect care, lipit de tema Uniunii Europene, mai ales dacă e privit dintr-o anumită perspectivă, slăbeşte atenţia. Imperiile sunt, în mare măsură, o noţiune istorică. Totuşi, «Imperiul» este azi o noţiune care începe să-şi recapete importanţa în discursul public şi în cel ştiinţific”, şi-a început Mihai Razvan Ungureanu conferinţa. Pe parcurs, MRU a făcut o paralelă între Imperii şi Europa.

„Istoria statelor are o doză mare din lupta pentru supraviețuire, în timp ce istoriile imperiilor sunt mult mai liniștite. Nu sugerez prin aceasta că trebuie să dezvoltăm o nostalgie față de imperii, dar este vizibil că mecanismele din interiorul acestora au fost puse în acțiune sub conceptul comun care este Uniunea Europeană”, a mai arătat fostul premier.

Mihai Răzvan Ungureanu a primit din partea conducerii Universităţii din Oradea o medalie gravată cu însemnele instituţiei, precum şi un album despre patrimoniul Zonei Metropolitane Oradea.

Ungureanu a fost invitat să ia parte şi la inaugurarea noului sediul al Centrului de Studii Imperiale Oradea – Chişinău, aflat în incinta Bibliotecii UO, al cărui director este prof. univ. dr. Sorin Şipoş, iar co-director conf. univ. dr. Ion Gumenâi.

Centrul a fiinţat în 2007, în cadrul Departamentului de Istorie, având rolul de a investiga consecinţele politicilor imperiale pentru spaţiul românesc şi pentru extremităţile sale estice şi vestice.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !