Mii de pelerini la Taborul din Bihor

De Veronica Bursaşiu
Pelerinaj la Mănăstirea Izbuc
Pelerinaj la Mănăstirea Izbuc
„În Bihorul nostru drag, la Izbuc în vârf de deal, în mijlocul codrului șade Maica Domnului.”


De Sfântă Mărie, toate drumurile duc spre Mănăstirea Izbuc, cea mai veche vatră de sihastrie monahală din Bihor, atestată documentar înca din sec.XI-XII. Închisa în decursul istoriei, a fost reactivată de episcopul Roman Ciorogariu în anul 1928, de atunci funcţionând neîntrerupt ca mănăstire de călugări. Hramul principal al Mănăstirii Izbuc este “Adormirea Maicii Domnului”.În fiecare an, pe 15 august mii şi mii de pelerini din Bihor, dar şi din alte zone ale tării îşi îndreaptă paşii spre Izbuc. Şi în acest an, slujba privegherii va începe vineri 14 august, ora 19.00, şi este urmată de procesiunea la Izvorul Tămăduitor, de Taina Sfântului Maslu, dezlegări şi de Sfânta Liturghie de la miezul nopţii. Sâmbătă, Sfânta Liturghie va începe la ora 8,30 fiind săvârsită de PS Sofronie, episcopul Oradiei, înconjurat de un număr mare de preoti şi diaconi.Mănăstirea Izbuc este cunoscută, în primul rând, pentru izvorul unic în Europa. Se spune că apa, care ţâşneşte uneori dintre pietre, are puteri miraculoase. Potrivit legendei, izvorul tămăduitor a devenit cunoscut după ce un copil orb care se plimba în zonă, i-a auzit susurul şi s-a oprit să se spele. După ce şi-a atins ochii cu apă, băiatul a început să vadă. An de an, pelerinii prezenţi la Izbuc aşteaptă o minune….

Iocoană semnată de Arsenie Boca

“La Tine vin Măicuţă, la Tine vin cu dor. La Sfanta Ta icoana, la sfântul Tau izvor…”Din cele mai vechi timpuri, de praznicul “Schimbării la faţă a Domnului Iisus Hristos, poporul lui Dumnezeu cel binecredincios de aici şi de pretutindeni urcă la Mănăstirea Izbuc “Taborul din Bihor”. Anul acesta pelerinii, cu acest prilej, pelerinii s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se află în Mănăstire încă de la reactivarea ei în anul 1928, la moaştele Sf.Nectarie şi a celorlalti sfinţi care se află în raclă, dar şi la o icoana pictată de Părintele Arsenie Boca la vârsta de 19 ani, pe care se poate observa semnătura Parintelui.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !