Mită, mită, da’ mai ho!

Mită, mită, da’ mai ho!
Există un exemplu la noi în Bihor despre cum, tu ca medic, să nu accepţi mita. Şi cu atât mai mult, să nu te lăcomeşti la a mai lua, dacă ai luat o vreme, aşa cum se pare că au procedat medicii şi asistenţii de la Expertiză Medicală ce funcţionează pe lângă Casa de Pensii Bihor. Orice om normal s-a întrebat probabil în zilele percheziţiilor şi după la ce le trebuiau acelor doctori atâtea case, atâţia bani? Vorba aia: în sicriu nu duci nimic cu tine.


Pe de altă parte, nu cred că s-a încercat împroşcarea cu noroi în tagma medicală ci doar curăţirea ei. Sunt destui medici săraci, adică destui doctori care se mulţumesc cu salariul şi, eventual, ce le oferă pacienţii, în semn de respect, după efectuarea actului medical.

Totodată sunt şi destui medici care, după cum orice om de pe stradă ar recunoaşte că, cel puţin în cazul experţilor de la Expertiză, bolnavii nu dădeau mită pentru că erau încântaţi de servicii, ci pentru că probabil mulţi nu primeau altfel aceste servicii sau li se condiţionau ori nu voiau să rişte să nu le primească. În plus, salariul poate mic sau suficient al medicilor de acolo, a fost de multe ori completat cu mită de către persoane ale căror venituri nu ajung nici la jumătate din salariul acestor medici (mulţi dintre bolnavi fiind cu handicap sau în imposibilitatea de a mai lucra). Aşa că e posibil ca unii pacienţi care au dat mită să îşi fi făcut datorii la rude sau la bănci ca să poată primi o pensie de boală, pe care erau oricum legal îndreptăţiţi să o primească. Despre bolnavii închipuiţi care însă au dat intenţionat mită ca să primească pensie de boală – asta e o altă poveste, ar trebui pedepsiţi (deşi medicii nu trebuiau să le primească mita, chiar dacă li s-a oferit) pentru că au încercat să obţină foloase necuvenite.

Aşadar, un exemplu simplu, care s-ar putea face chiar şi fără a modifica legi peste legi, este cel de la Unitatea Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Oradea. De ani buni, s-a instituit acolo o cutie pentru donaţii, destinată tuturor celor care vor să îşi arate respectul faţă de cadrele medicale care i-au îngrijit. Nu au avut nevoie de nicio lege, nicio ordonanţă de urgenţă, nicio dezbatere naţională. Au rezolvat problema simplu şi eficient. Iar banii donaţi s-au reîntors la pacienţi întrucât s-au cumpărat şi se cumpără obiecte necesare aparţinătorilor ce stau în holul de la UPU.

Astfel numele cadrelor medicale cinstite şi absolut devotate ar putea foarte uşor să nu mai fie pătate aşa cum s-a întâmplat de către grupul experţilor de la Expertiză prinşi cu cabinete medicală făcute din şpăgi, cu zeci de case şi sume cu multe zerouri. Printr-un gest simplu şi uman, nu prin scuze de genul: mita e donaţie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !