Mitropolitul Streza, la Te Deum, în Biserica cu Lună

De Cristian Horgoș
1Comentariu
Mitropolitul Streza, la Te Deum, în Biserica cu Lună
Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, s-a simţit „acasă”, la Biserica cu Lună din Oradea.

Slujba de Te Deum săvârşită, sâmbătă seară, la Biserica cu Lună, a consfinţit simpozionul naţional organizat de Facultatea Ortodoxă din cadrul Universităţii din Oradea pentru a marca 90 de ani de la înfiinţarea învăţământului academic teologic ortodox la Oradea.

În cuvântul său, episcopul Sofronie Drincec a amintit de Academia de Drept şi Academia Teologică de la Oradea precum şi de alte momente reper din istoria Episcopiei Oradiei, prezentate şi pe site-ul www.eparhiaortodoxaoradea.ro.

Salutând prezenţa reprezentanţilor administraţiilor judeţene şi locale, PS Sofronie Drincec a glăsuit cu regret că „trăim vremuri de secularizare intensă”.

Episcopul Oradiei a vorbit şi despre istoria Bisericii cu Lună, începând din vremea când, alături de Catedrala din Velenţa, erau singurele două lăcaşuri ortodoxe ale oraşului.

„Biserica cu Lună este cel mai frumos lăcaş ortodox din Oradea. În el se întâlnesc atât arhitectura şi pictură bizantină, ortodoxă, cât şi cea apuseană. Picturile lui Eremia Profeta sunt în stilul marilor pictori spanioli precum cu El Greco. În această catedrală odihnesc marii episcopi ai Oradiei”, a mai spus Sofronie Drincec subliniind că episcopii Roman Ciorogariu, Nicolae Popoviciu şi Vasile Bălan au fost întronizaţi de mitropoliţii Ardealului.

Şi menţionând că mitropolitul Streza a mai fost în Bihor, la o sfinţire în Pietrani – satul natal al episcopului de Harghita şi Covasna – Ioan Selejean, Sofronie Drincec a mai punctat un moment important.

„Când, aici, la Biserica cu Lună, în 2010, patriarhul Daniel v-a avut la dreapta sa iar eu, ca şi chiriarh al locului eram la stânga, m-am rugat să vă avem iarăşi ca oaspete”, a amintit episcopul Oradiei.

Regionalizarea şi biserica

La rândul său, mitropolitul Ardealului a avut cuvânt de răspuns la toate observaţiile episcopului gazdă.

„Rânduirea bisericească se poate suprapune peste cea laică, dar nu e obligatoriu. Biserica va vedea ce e de făcut dacă se va ajunge la o altă administraţie”, a rostit Laurenţiu Streza în direcţia şefilor de instituţii, referindu-se la îndelung-vehiculata regionalizare.

A lăudat şi corul

Despre Biserica cu Lună mitropolitul a apreciat că nu e doar cea mai frumoasă din Oradea ci una din cele mai frumoase biserici din ţară. „E monumentală dar şi caldă. Te rogi şi simţi că Dumnezeu s-a pogorât şi te ascultă. Nu e undeva în cerul depărtat şi rece. Are preoţi dedicaţi, un cor care se străduie cu vocile lui să-i facă pe credincioşi să simtă prezenţa îngerilor”, a spus Laurenţiu Streza motivând şi de ce corul Bisericii cu Lună a câştigat faza metropolitană şi va merge la etapa finală, a Patriarhiei.

Fost dascăl la Oradea

Referindu-se la simpozionul aniversar, IPS Laurenţiu Streza şi-a amintit cum venea, în ’92 – ’93 ca dascăl la reînfiinţata Facultate de Teologie Ortodoxă din Oradea. „Veneam cu trenul, îl schimbam la Copşa Mică, şi petreceam toată ziua la cursuri, răspunzând întrebărilor viiorilor preoţi. Am mers alături de actualul decan Megheşan şi în Elveţia”, şi-a amintit mitropolitul.

Mitropolii surori

Zâmbind cald mai tot timpul, mitropolitul Ardealului a devenit mai serios când s-a referit la desprinderea din Mitropolia Ardealului a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, de care a ţinut, câţiva ani, şi Episcopia Oradiei.

„Din Alba se ajunge direct în Bihor. Aşa încât există şi legătură directă cu sediul Mitropoliei Ardealului. În Sfântul Sinod ne discutăm deschis problemele comune, ambele Mitropolii. Nu poţi să fii fals fiindcă te distrugi interior. Ne împărtăşim din acelaşi potir, şi recunoaştem prezenţa lui Cristos printre noi. Sigur, ca oameni, mai încercăm una sau alta. Iar noi am lăsat lucrurile să se desfăşoare ca să vedem cât suntem de înţelepţi. Şi-au dat seama că s-au întins prea mult şi, iată, că şi vrerea lui Dumnezeu este alta. Au încercat dar timpul a pus lucrurile la locul lor”, a explicat mitropolitul Streza.

La Te Deum au participat prefectul Claudiu Pop cu soţia sa, rectorul Constantin Bungău, viceprimarul Ovidiu Mureşan, şeful IPJ Bihor – chestor Liviu Popa, fostul decan de la Arte – Cornel Durgheu, fostul şef al instituţiilor judeţene de Mediu – Călin Mocan, ofiţeri MapN etc.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor