Modificări legislative privind asigurările RCA (I)

Răzvan Doseanu
Răzvan Doseanu
Guvernul României a supus dezbaterii publice un proiect de Ordonanță de Urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.

O primă modificare de formă o constituie înlocuirea expresiei ”poliță de asigurare RCA” cu sintagma ”contract RCA”.

Potrivit proiectului de ordonanță contractul RCA se va putea încheia pe o perioadă de la o lună la 12 luni. Plata primelor de asigurare se va putea face atât integral cât și în rate, conform acordului dintre părți.

Având în vedere prețul tot mai mare al primelor de asigurare, se introduce în premieră posibilitatea menținerii clasei bonus/malus. Fără a intra în amănunte de ordin tehnic menționăm faptul că prin această clasificare se cuantifică riscul pe care îl prezintă fiecare conducător auto. Prin contractul RCA părțile pot conveni posibilitatea răscumpărării, respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii despăgubirii corespunzătoare accidentului rutier. Asiguratul compensează astfel societatea de asigurare, cu suma de bani pe care aceasta din urmă a plătit-o persoanei prejudiciate. În acest fel nivelul punctelor bonus rămâne același, iar valoarea primei de asigurare nu va crește.

În numărul următor vom analiza modificările propuse prin proiectul de ordonanță ce vizează victimele accidentelor rutiere, precum și daunele ce se vor acorda acestora.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !