Monumentele Bihorului se desprind de Cluj

De Călin Corpaş
Monumentele Bihorului se desprind de Cluj
Avizul privind monumentele istorice din Bihor, Arad şi Satu Mare se va da de acum încolo de la Oradea.

Bihorul se desprinde de Cluj şi-şi face propria comisie zonală pentru monumente istorice. Se întâmplă printr-un ordin al ministrului Culturii, emis la finele lunii martie, ce aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Prin acest regulament s-a constituit comisia zonală 6 a monumentelor istorice, cu sediul în Oradea, care cuprinde judeţele Bihor, Arad şi Satu Mare.

Această comisie are un rol important, deoarece emite avize pentru tot ce înseamnă construcţii ce afectează o clădire-monument istoric sau orice amenajare de ordin arhitectural din preajma unui monument istoric. Practic, construcţiile din aria Centrului Istoric al Oradiei au nevoie de acest aviz, care până acum era emis de comisia zonală de la Cluj-Napoca, ce avea în aria sa de competenţă şi Oradea. Importanţa acestui aviz poate fi exemplificată printr-o situaţie în care s-a aflat Primăria Oradea, când primarul Ilie Bolojan dorise amenajarea unei fântâni arteziere în mega-giraţia din Centrul Civic. De la Cluj avizul a întârziat să vină, fiind o problemă cu amplasarea acelei fântâni în imediata apropiere a clădirii C.N. Emanuil Gojdu – clasată ca monument istoric. Astfel, municipalitatea a renunţat la idee.

Anunţul privind noua comisie zonală a fost făcut joi de Prefectura Bihor, însă JB a aflat că primarul Ilie Bolojan a fost unul dintre aceia care au insistat pentru înfiinţarea acestei comisii la Oradea.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !