Morala satului la Remeti

De Veronica Bursaşiu
Ridiculizează prostia, lenea, adulterul. Dau viaţă unor situaţii inspirate din întâmplări adevărate, ca să-şi distreze auditoriul.

Sunt oamenii cu har de la ţară, care au talent ca actori. Festivalul județean de teatru nescris “Morala satului” are loc duminică, 17 iunie, la Bulz. La eveniment participă trupe de teatru din : Remeți, Borod, Șuncuiuș, Bălnaca, Tilecuș, Tileagd. În cadrul evenimentului are loc şi o expoziție de artă populară. Teatrul nescris este o formă veche de artă populară, inspirată din lumea satului, creată de săteni şi reprezentată de aceştia de-a lungul timpului. Câţiva săteni „buni-de-gură“, cu har şi simţ al umorului, bărbaţi şi femei deopotrivă, sunt actorii care aduc pe scenă, adeseori improvizată în satul de origine, aspecte de criticat din viaţa comunităţii.„Zicerea“ lor în văzul lumii are un rol de îndreptare a moravurilor sau a obiceiurilor care ies din matca tradiţională a moralei satului.

Textele spuse sunt compuse tot de ei, niciodată scrise. Aşa se face că replicile diferă de la o reprezentaţie la alta, bazându-se de multe ori pe improvizaţie şi spontaneitatea actorilor. Incidentele neprevăzute din timpul spectacolului, cum ar fi un scaun care scârţăie sau se „îndoaie“ sub greutatea vreunei nane cu poale multe, cuţitul bont care nu curăţă cartofii, „vinul“ de recuzită care ar putea fi adevărat etc. fac deliciul spectatorilor, care completează, din sală, scenariul, cu observaţii mucalite sau vesele. Spectacolul nu durează mai mult de 20-25 de minute.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !