Mozaic „de compromis” la Vulturul Negru

De Cristina Ghilea
7Comentarii
Andras Szel din partea Marconst şi viceprimarul Mălan, evaluând noul mozaic
Andras Szel din partea Marconst şi viceprimarul Mălan, evaluând noul mozaic
Marconst SRL invită edilii să preia o mostră de pavaj mozaicat, după modelul căreia s-ar putea reface întregul pasaj.

O nouă variantă de mozaic pentru Pasajul Vulturul Negru a fost prezentată ieri, de Marconst SRL unei delegaţii numeroase din partea Primăriei. Turnat pe o porţiune de aproximativ şase metri pătraţi în gangul de lângă cafeneaua Columbus, acesta are foarte puţine în comun cu ceea ce s-a amenajat în pasaj: culorile, textura şi tehnologia sunt complet diferite. Se păstrează ideea desenului dar toate contururile elementelor vegetale din pavaj sunt rotunjite. Actualul pavaj suferă grav din cauza neajunsurilor tehnice – nenumărate crăpături şi fisuri, diferenţe în colorit, proastă calitate a plăcilor care se sparg uşor. Deşi de o calitate tehnică declarat superioară, ceea ce se propune are neajunsul că aduce, unui necunoscător, cel puţin, cu un mozaic de gară orăşenească mai răsărită.

Edilii au refuzat să se pronunţe pe loc dacă acceptă sau nu oferta Marconst SLR, deşi prea multe alternative nu sunt, sub presiunea termenului de cheltuire a banilor europeani. Mozaicul ar urma să înlocuiască actualul pavaj, a cărui recepţionare a fost refuzată de Primărie vara trecută, din cauza defecţiunilor evidente.

Probleme cu STAS-ul…

Încercând să explice eşecul primei variante a mozaicului din pasaj, vicele invocă şi „stasul” românesc pentru astfel de lucrări, pe lângă amatorismul meşterilor. „Stasul românesc în privinţa pavajului este total depăşit. Ceea ce prevede stasul românesc nu execută nicio firmă dintre cele care lucrează pavaje de mozaic. În această situaţie trebuie găsită o soluţie. Nu-i poţi cere unui executant care are o tehnologie pentru care garantează să se raporteze la nişte stasuri depăşite. Şi atunci poţi rămâne cu stasurile depăşite şi cu proiectul imposibil de implementat, pentru că nu ţi-l face nimeni. Sau să te adaptezi în funcţie de ceea ce cere tehnologul firmei constructorare, cea care face de zeci de ani asemenea pardoseli”, spune Mălan, dând de înţeles că proiectul a fost ajustat după priceperea meşterilor şi specificaţiile tehnice ale materialelor.


DSCN9628

Nemulţumit

În locul vehemenţei afişate vara trecută faţă de Marconst, vicele arată acum clemenţă. „Firma şi-a asumat refacerea pavajului pe cheltuială proprie, cred că ar trebui apreciaţi pentru asta. Vorbim de o cheltuială de 200.000 de euro, ce mai mare penalitate decât asta aţi vrea să le imputăm. Vor reface şi tronsonul de aici, cu infrastructură cu tot. Interesul oraşului şi al firmei este să avem o lucrare de calitate”, spune el. Totuşi, Mălan s-a declarat nemulţumit. „Aşa cum arată pavajul, pe mine unul nu mă mulţumeşte. Nu există mozaic în care să apară diferenţa aceasta în plan. Explicaţia dânşilor e că e mare căldura şi că nu s-au adaptat. Atunci când ar trebui să-l executăm? Dacă e mare căldura e rău, dacă e prea frig nici atunci nu e bine. Nu vreau să mă pronunţ. Modelul mi se pare mai inspirat decât celălalt şi soluţia de a acoperi canalul tehnic este mult mai bună”, este opinia sa.

Modificare de proiect

La pachet cu decizia refacerii integrale a mozaicului din pasaj, edilii au operat şi câteva modificări la proiectul tehnic după care se va lucra. „Nu mai apare canalul tehnic demontabil, el a fost transformat într-unul rigid, ca să evităm posibilitatea crăpării plăcilor. Modelul a suferit mici modificări. Nu mai apar acele vârfuri şi colţuri foarte pronunţate, din care porneau toate fisurile. A fost gândit astfel încât  vârfurile să fie rotunjite. Avem şi o mostră pentru bordura aflată de o parte şi alta a pasajului şi care pare a fi necesară a se excuta odată cu pavajul şi din acelaşi material. În proiectul iniţial, bordura a fost omisă”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Altă modificare vizează nuanţa materialelor din pavaj. „L-am rugat pe dl. Pafka să găsească o soluţie care să răspundă la două cerinţe: nuanţele să corespundă cu ce va fi pasajul după reabilitarea faţadelor interioare şi să găsească o combinaţie optimă de nuanţe care să nu scoată în evidenţă prea tare mizeria”, mai spune Mălan. Culorile pentru care s-a optat sunt mai închise iar granulaţia materialului mai mare.

Și iluminatul arhitectural de pe margine este reproiectat. Din sistemul de iluminat rămân doar spoturile rotunde, în lipsa unei soluţii mai originale.

„Iluminatul e anormal acum, pentru că şi finanţarea e anormală. Finanţarea nu permite intervenţii decât pe terenul proprietatea Primăriei, iar pereţii nu sunt ai Primăriei”, spune arhitectul Ernest Pafka.

Noul proiect exclude suprafeţele vitrate iluminate din centrul pasajului. În locul acestora, va fi mozaic, într-un model similar cu cel prezentat ieri. „N-am auzit pe nimeni căruia să-i placă modelul de acolo. Pare disproporţionat ca dimensiuni”, precizează vicele. JB-C.Gh.

 



7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor