Muncă pentru zile de libertate

1Comentariu
Muncă pentru zile de libertate
ORADEA – Aproape jumătate din deţinuţii aflaţi în custodia Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranţă (PRMS) Oradea îşi reduc din pedeapsă muncind. Zilele lucrate sunt contabilizate şi, într-o anumită proporţie, se consideră drept zile ispăşite din condamnare.

„Dintr-un total de 650 de deţinuţi, 307 sunt folosiţi efectiv la muncă. 174 de deţinuţi sunt folosiţi la munca cu plată, iar 133 lucrează fără plată, în interesul locului de deţinere. Deţinuţilor plătiţi li se consideră, pentru patru zile muncite, cinci zile executate din pedeapsă. Pentru cei care muncesc fără plată, pentru trei zile muncite se consideră patru zile executate”, explică inspector principal Gabriel Ţica, purtătorul de cuvânt al PRMS Oradea.

Se auto-gospodăresc
Deţinuţii muncesc câte opt ore pe zi, dar nu mai mult de 40 de ore pe săptămână, atât în Penitenciar,cât şi în afara lui. În interiorul instituţiei deţinuţii cos manual feţe de pantofi, confecţionează pungi pentru cadouri sau lucrează la reparaţiile capitale şi cele curente. De asemenea, ei muncesc la cantina unităţii sau în Gospodăria Agrozootehnică a Penitenciarului, principala sursă de produse agroalimentare folosite în prepararea hranei deţinuţilor.
În exteriorul Penitenciarului deţinuţii lucrează în trei zone ale oraşului, asigurând curăţenia şi întreţinerea unor parcuri şi spaţii verzi, administrate de Primărie.
„Cei care muncesc în exterior sunt deţinuţi selecţionaţi din rândul celor cu regim deschis sau semideschis, adică cu pedepse de până la cinci ani de închisoare. Deţinuţii cu pedepse mari pot munci doar în interiorul instituţiei”, precizează purtătorul de cuvânt al PRMS Oradea.

Primesc o treime din salariu
Deţinuţii care sunt remuneraţi primesc pentru munca lor salariul minim pe economie. Din totalul banilor, 30% sunt puşi la dispoziţia lor şi pot face ce doresc cu ei, iar restul de 70% se repartizează ca venit la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
„Pedeapsa trece mult mai repede muncind. Câştigăm zile. În funcţie de cât muncim, ni se scade din pedeapsă. Facem apel către societatea civilă şi, în special, celor din instituţii, să nu respingă o persoană care a fost eliberată din Penitenciar şi caută de lucru, pentru că o împinge din nou să recidiveze”, spune una dintre deţinute.
„Este o ocupaţie bună pentru reintegrarea în societate. Plus un beneficiu în câştig de zile şi bani. Lucrând, trece timpul şi pedeapsa mai uşor. Lucrăm opt ore pe zi şi avem o normă de îndeplinit, iar pentru depăşirea normei de producţie suntem recompensaţi cu o vizită în plus”, povesteşte Ioan Codreanu, care lucrează ca pantofar.

În aer liber
„Ne îngrijim de curăţenia parcurilor. În fiecare zi lucrătoare, muncim de la 8 dimineaţa până la ora 15, iar sistemul e foarte bun. E mult mai bine decât închis în camera de deţinere”, spune C.S., unul dintre cei care lucrează în afara Penitenciarului.
Pentru ca un deţinut să poată munci, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, trebuie să îşi dorească asta, apoi trebuie să fie apt medical şi, în funcţie de regimul de detenţie, să aibă acceptul comisiei de selecţionare la muncă.
„Printre avantajele participării deţinuţilor la muncă se numără şi faptul că sunt iniţiaţi sau îşi menţin un stil de viaţă în care munca are un rol bine definit. Acest lucru facilitează o reintegrare socială şi prin prisma faptului că cei care realizează venituri legale sunt mai puţin predispuşi în a recidiva”, observă inspectorul principal Gabriel Ţica.

Ovidiu Morcan1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor