Muzică de cameră și muzică simfonică

De Crina Dobocan
Soliștii invitați alături de directorul și dirojorul Filarmonicii
Soliștii invitați alături de directorul și dirojorul Filarmonicii
Concertul de joi seară de la Filarmonică va debuta cu un concert în care muzica de cameră și muzica simfonică se întrepătrund.


Două compoziţii de mare frumuseţe sunt cuprinse în programul din 2 aprilie a Filarmonicii de Stat din Oradea. Prima, ,,Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră în Do major (op. 56)”, semnată Ludwig van Beethoven, va aduce în faţa publicului orădean solişti cunoscuți și apreciați: violonista Béres Melinda, conferențiar universitar la Catedra de Coarde a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, violoncelistul Kostyák Előd, șef de partidă al compartimentului violoncel la Opera Maghiară din Cluj-Napoca și pianista Horváth Edit, lector universitar la catedra de pian a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

,,Lucrarea a fost scrisă în perioada în care compozitorul l-a avut ca discipol pe prinţul Rudolf, concepând tot pentru el partida de pian a compoziţiei, iar partidele de vioară şi violoncel au fost scrise pentru doi artişti instrumentişti ai curţii princiare, Seidler şi Kraft. Primele schiţe ale concertului datează din anul 1803, lucrarea fiind finalizată un an mai târziu”, a declarat violoncelistul Kostyak Elod, unul dintre soliştii invitaţi.

Lirism

Potrivit dirijorului Janko Zsolt, Beethoven a reuşit să pună în valoare fiecare instrument. Temele lucrării sunt frumoase, inspirate, energice. În lucrare sunt foarte multe momente de dialog între solişti şi între orchestră şi solişti şi multe momente camerale. Momentele camerale sunt un atu pentru soliştii invitaţi, obişnuiţi cu astfel de concerte.

A doua lucrare din program, Simfonia a V-a ,,Reforma” a lui Felix Mendelssohn-Bartholdy, va încheia programul de joi al Filarmonicii.

,,Dirijez pentru prima oară această compoziție. Sperăm să creăm o atmosferă de Săptămâna Mare, cu atât mai mult cu cât partea a IV-a a acesteia folosește <<Coralul lui Luther>> și are ca moto <<Dumnezeu ne este o cetate puternică>>”, a spus dirijorul Zsolt.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !