În vacanţă, cu prietenul tău

Reactualizat la:
În vacanţă, cu prietenul tău
În fiecare an, în lunile de vară, planurile cu privire la vacanţele şi concediile mult aşteptate devin o prioritate pentru majoritatea dintre noi. Vacanţa înseamnă o evadare din rutină, dar trebuie să acceptăm ideea că nu ne putem permite să ne facem planuri fără a ne gândi ce facem cu câinele…

Dacă nu avem posibiltatea să îl luăm cu noi în concediu, una dintre soluţii ar fi să-l lăsăm în grija rudelor sau a prietenilor. Dar, dacă ne hotărâm să plecăm împreună cu el, trebuie să ţinem cont de anumite detalii legate de transport, de cazare sau de locurile în care putem fi însoţiţi de câine.

 

Călătoria cu autoturismul

Sunt foarte mulţi câini care nu suportă călătoria cu maşina. Poate că majoritatea au fost transportaţi de către stăpâni cu acest mijloc doar la cabinetul veterinar sau în alt loc în care nu s-au simţit bine. Aşa că se tem că, odată urcaţi în maşină, vor fi duşi într-un loc de care nu îi leagă amintiri plăcute. Dacă v-aţi hotărât să plecaţi cu autoturismul în concediu, trebuie să vă asiguraţi că şi companionul dumneavoastră suportă să meargă cu acest mijloc de transport. Pentru început, luaţi-l în plimbări de o oră-două prin oraş sau în afara acestuia şi încercaţi să-l faceţi să înţeleagă că o călătorie cu maşina îi poate aduce în final o recompensă. Poate aşa îl veţi determina să accepte mai uşor ideea de a-şi petrece câteva ore în maşină şi va fi pregătit pentru plecarea în vacanţă.

Înainte de a pleca cu câinele la un drum mai lung, trebuie să îl supuneţi unui control de specialitate. Ca o măsură de precauţie, îi puteţi administra, la plecare, şi un calmant, dar numai la indicaţia medicului veterinar. Oricum, nu uitaţi să treceţi pe listă şi lucrurile lui personaele: bolurile din care el obişnuieşte să bea apă şi să mănânce, sau perna pe care obişnuieşte să doarmă.

 

Este important să ştiţi faptul că un câine tuns suportă la fel de greu temperaturile ridicate ca şi unul care nu a fost toaletat şi că prin respiraţia sacadată, rapidă, el încearcă să depăşească starea de disconfort cauzată de o temperatură mai ridicată. Trebuie să aveţi grijă la curent, aer condiţionat, ventilatoare pentru că încercând să creaţi în autoturism o temperatură mai scăzută puteţi constata, la întoarcere, că nu aţi făcut un lucru tocmai bun şi că prietenul dumneavostră canin suferă din cauza unei… viroze.

În altă ordine de idei, trebuie să ţineţi cont şi de faptul că el se poate plictisi şi atunci este de preferat să-i oferiţi o jucărie, pentru a-i crea senzaţia că timpul petrecut pe drum trece mai uşor…

Atunci când staţionaţi, nu îl lăsaţi singur în maşină, iar dacă faceţi acest lucru asiguraţi-vă că nu este vorba decât de câteva minute şi că geamurile sunt deschise. Pe lângă teama de a rămâne singur într-un spaţiu închis, câinele poate suferi şi din cauza lipsei aerului. Dacă observaţi că este agitat sau respiră sacadat, puneţi-i comprese reci pe cap şi gât şi oferiţi-i apă.

 

Cu trenul în Europa

Dacă aţi optat pentru călătoria cu trenul, lucrurile sunt ceva mai simple. Dar numai către destinaţii ce nu depăşesc graniţele ţării! Important este ca tovarăşii dumneavoastră de drum să accepte prezenţa câinelui în compartiment. În situaţia în care aveţi un câine de talie mare, vă recomandăm să îl lăsaţi totuşi pe coridor, în cuşca transportoare. Nu îl lăsaţi, indiferent, de talie, liber şi dacă ştiţi că vă poate oferi surprize neplăcute… puneţi-i botniţa.

Societăţile de căi ferate din Franţa, Germania şi Italia nu au impus reguli foarte stricte în ceea ce priveşte călătoria animalelor de companie, dar în Marea Britanie, Spania sau Norvegia de exemplu sunt trenuri în care accesul câinilor este interzis. În cele mai multe cazuri, câinii de talie mică pot călători gratis sau în schimbul unui bilet cu un preţ modic. Pentru câinii de talie mare se achită însă jumătate din contravaloarea unui bilet. Câinii ghizi, ce însoţesc persoanele cu dizabilităţi călătoresc totuşi gratis.

 

Dincolo de nori…

În cazul în care alegeţi avionul ca mijloc de transport, trebuie să ştiţi că există posibilitatea ca linia la care aţi apelat să nu vă permită să călătoriţi cu câinele în cabină. Cele mai multe companii au reguli stricte în această privinţă aşa că este important să acceptaţi ideea că animalul dumneavoastră de companie va fi îmbarcat pentru acelaşi zbor, dar va călători într-un compartiment special.

Pentru ca zborul să nu se transforme într-o experienţă neplăcută pentru companionul dumneavostră, trebuie să vă asiguraţi că şi cuşca transportoare este suficient de spaţioasă astfel ca el poate sta atât în picioare, cât şi culcat.  De asemenea, mecanismul de închidere şi de deschidere a cuştii trebuie să fie unul simplu astfel încât să nu le zădărniciţi eforturile însoţitorilor de zbor în cazul în care câinelui i se face rău.

 

Atunci când faceţi rezervările pentru bilete asiguraţi-vă că aţi cerut toate informaţiile legate de călătoria pe care urmează să o întreprindeţi. Linia aeriană pe care aţi ales-o trebuie să vă ofere toate detaliile legate de zbor. În general, aveţi nevoie de carnetul de sănătate al câinelui, dar şi de cuşca transportoare, pentru că nu toate companiile vă pot pune la dispoziţie aşa ceva. Sunt anumite linii aeriene care cer şi sedarea câinelui pe durata transportului, pentru a se asigura că nu vor apărea incidente în timpul zborului.

Vă recomandăm să pregătiţi din timp această călătorie, să alegeţi zborurile directe şi să evitaţi zilele aglomerate, în special week-end-urile. Dacă destinaţia nu vă permite o linie directă, la schimbarea avionului interesaţi-vă dacă a fost transferat şi companionul dumneavoastră. În cazul în care aveţi un câine de talie foarte mică, este posibil să vi se permită să-l ţineţi lângă dumneavoastră. Tot într-o cuşcă, dar pe măsura lui, şi cu condiţia să nu-i deranjaţi pe ceilalţi pasageri.

Şi nu uitaţi că există ţări care vă pot impune să ţineţi câinele în carantină, odată ajunşi la destinaţie. De exemplu, Australia are reguli foarte stricte în această privinţă, ca să nu mai vorbim despre Marea Britanie, unde vi se poate cere să ţineţi câinele izolat timp de şase luni.

Mihaela ISTRATE

 

Articol din revista DOG MAGAZIN0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !