Natura protejata de copiii

De Simona Albinaru
Afişul proiectului
Afişul proiectului
În judeţul Bihor 560 de copii au demonstrat că le pasă de ape şi păduri.

În săptămâna cunoscută sub denumirea de „Şcoala altfel”, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a susţinut proiectul naţional „Protejăm natura pentru viaţă!”.

Îndrăgita mascotă STROPI s-a întâlnit cu cei mai tineri voluntari de la Grădiniţa nr.25, din Oradea. Personaje precum, „Poluarea”, „Seceta”şi „Inundaţiile” au încercat să îi pună în dificultate pe micii ecologişti. Cu toate acestea, cunoştinţele temeinice, precum şi grija micuţilor faţă de apă şi păduri au făcut ca, în final, Stropi să se declare fericit şi foarte mulţumit. De asemenea, cei 50 de ecologişti au dorit să transmită un mesaj părinţilor, aşa că, au pictat baloane cu mesaje pro ape şi păduri. „Astfel de activităţi sunt foarte bine primite de copii întrucât le antrenează memoria, spiritul civic şi îi ajută să înţeleagă mult mai bine legătura lor cu mediul înconjurător” a declarat Florina Zoţ, educatoare la Grădiniţa nr. 25.

Educativ

Vizita la Laboratorul de Calitatea Apei a fost cea mai solicitată activitate din cadrul proiectului. Aici, nu mai puţin de 180 de elevi au avut ocazia să studieze la microscop alge şi micro-organisme, să facă o determinarea de PH sau să observe oxigenul din apă. Pentru câteva zile, cabinetele laboratorului au devenit săli de curs pentru elevii şcolilor generale nr.16 Oardea, „Oltea Doamna”, „Don Orione” şi din cadrul Colegiului Naţional „Samuil Vulcan” Beiuş.

Atractive au fost şi ateliere de creaţie. Elevii de la Şcoala „Avram Iancu” Oradea, având la dispoziţie câteva resurse, au fost nevoiţi să lucreze în echipă pentru a realiza afişul proiectului. „Rezultatele au fost peste aşteptările noastre. Atât cadrele didactice, cât şi elevii au fost foarte implicaţi şi s-au arătat dornici să înveţe mai multe despre protejarea mediului. Prin aceste activităţi, tinerii au conştientizat faptul că, apa şi pădurea sunt resurse limitate, iar grija faţă de mediu trebuie să fie una colectivă” a declarat Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Elevii şcolilor orădene „Nicolae Bălcescu”, „Dimitrie Cantemir” şi din cadrul Colegiului Tehnic „Traian Vuia” au avut ocazia să privească râul Crişul Repede de pe digul Prizei de Apă Oradea. Astfel, nu mai puţin de 120 de elevi au avut acces pe barajul prizei. Pentru a conştientiza mai bine munca depusă în vederea eliminării deşeurilor din cursurile de apă, tinerii au asistat la o demonstraţie. Grilajele de curăţare au fost puse în funcţiune la un interval de 30 de minute. „ Nu ne-a venit să credem câtă mizerie s-a strâns pe râu în jumătate de oră. Ne întrebăm cât se poate strânge într-o săptămână?!” a declarat Robert Dulca, elev în clasa a III-a , Şcoala „Nicolae Bălcescu” din Oradea.

De asemenea, voluntarii din cadrul şcolilor „Nicolae Popovici” Beiuş, „Alexandru Roman” Auşeu şi din cadrul Liceului Tehnologic nr.1 din Popeşti au dat dovadă că le pasă de mediu şi au desfăşurat numeroase acţiuni de igienizare pe cursurile de apă şi în spaţiile verzi.

După vacanţă, voluntarii din cadrul proiectului vor primi diplome de onoare pentru munca depusă în folosul mediului înconjurător. Proiectul „Protejăm natura pentru viaţă!” a fost iniţiat de Ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi s-a desfăşurat în toată ţară.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !