Neglijenţa şi improvizaţiile pot provoca incendii

De Alexandra Lăzureanu
Neglijenţa provoacă incendii
Neglijenţa provoacă incendii
Pompierii bihoreni reamintesc cetăţenilor câteva reguli de apărare împotriva incendiilor specifice perioadei de iarnă.

Majoritatea incendiilor ce se produc în perioada de iarnă sunt provocate de exploatarea sistemelor de încălzire locală (sobe cu sau fără acumulare de căldură) cu defecţiuni, fără asigurarea supravegherii sau având coşuri de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din structura construcţiilor, precum şi de suprasolicitarea instalaţiilor şi aparatelor electrice. „Având în vedere temperaturile scăzute înregistrate în judeţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor, sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire, să ia câteva măsuri specifice de prevenire a incendiilor de locuinţe” spune locotenent Camelia Roşca din cadrul ISU Crişana.

Mijloacele de încălzire

Astfel, înainte de folosire, sobele şi coşurile de fum trebuie verificate amănunţit, reparate, curăţate pentru a fi utilizate în perfectă stare de funcţionare. Nu utilizaţi sobele fără uşiţe la focare şi cenuşare, defecte sau izolate necorespunzător faţă de elementele combustibile ale clădirilor. De asemena e de preferat să depozitaţi materialele combustibile la o distanţă mai mare de 1 m faţă de sobele fără acumulare de căldură şi de 0,50 m la sobele cu acumulare de căldură şi să nu lăsaţi sobele în funcţiune fără supraveghere. Foarte important, spun pompierii, este să nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe ori aparatele de încălzire electrice).

Instalaţiile electrice

În ceea ce priveşte instalaţiile electrice nu le utilizaţi cu improvizaţii sau defecţiuni. Totodată nu racordaţi la instalaţia electrică mai multe aparate a căror putere însumată depăşeşte puterea nominală a circuitelor. Asiguraţi măsuri de izolare faţă de materialele şi elementele combustibile din spaţiul respectiv atunci când utilizaţi reşouri sau aeroterme electrice. „Lucrările de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile electrice se execută numai de personal autorizat” specifică locotenent Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana Bihor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !