Negocierile dintre PNL şi UDMR au început „să miroasă”

De Călin Corpaş
14Comentarii
Cristian Bodea și Szabo Odon
Cristian Bodea și Szabo Odon
Deşi negociază să conducă împreună, tensiunile dintre liberali şi UDMR sunt evidente. Contrele Bodea – Szabo o arată clar.

Senatorul PNL Cristian Bodea şi deputatul UDMR Szabo Odon se contrează pe marginea negocierilor dintre PNL şi UDMR. După alegerile prezidenţiale, noul PNL Bihor, format din PNL şi PDL, le-a propus udemeriştilor fotoliul de viceprimar al Oradiei, în locul pesedistului Ovidiu Mureşan. Ca la schimb UDMR să susţină în Consiliul Judeţean schimbarea vicereşedintelui CJ Ioan Mang (PSD) cu Ionel Avrigeanu (PDL). Aşadar, ar fi vorba despre majorităţi PNL-UDMR, ce ar trimite pe tuşă PSD. În acest context pot fi înţelese eforturile lui Ioan Mang de a arăta importanţa PSD, prin disponibilitatea sa şi a Guvernului Ponta pentru noi investiţii în Bihor – sală şi Muzeu noi – precum şi prin fondurile trimise în Bihor, socotite de către pesedişti a fi mari.

Şansele ca PNL şi UDMR să se înţeleagă sunt tot mai problematice, dacă este să judecăm după atitudinile celor doi politicieni combativi din UDMR şi PNL. Bodea îl indică pe preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, ca fiind responsabil „de prelungirea aşa-ziselor negocieri”.

UDMR, joc pentru PSD?!

„Dumnealui (Szabo Odon – n.red.) a ţinut să pluseze şi să complice negocierile. Ar trebui să se gândească bine dacă linia radical-naţionalistă pe care insistă să meargă îi va fi de folos în Bihor. Dl Kiss Alexandru a avut succes politic în Bihor pentru că a fost echilibrat şi a ştiut să păstreze o linie de mijloc în relaţia cu ceilalţi politicieni. Dacă dl Odon crede că poate juca la două capete sau se simte mai socialist, s-ar putea să aibă o surpriză în 2016, când va vedea că aliatul lui preferat nu mai contează în judeţ. Forţarea negocierilor s-a făcut doar pentru a masca menţinerea în funcţie a dlui Mang, pentru ca UDMR să mai primească bani de la Guvern. Dl Mang trebuie să plece pentru că nu performează şi nu reprezintă nimic în Bihor”, susţine Cristian Bodea, transmiţând, practic, că UDMR cere PNL-ului mai mult decât liberalii pot da, tocmai pentru a menţine PSD în jocul Puterii locale. Este cunoscut faptul că liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a fost cel care a insistat în 2012, pe vremea USL, ca şi UDMR să fie coopotată în Executivul CJ Bihor. Iar acum ar fi de datoria lui Kiss să-i întoarcă favorul pesedistului. Ceea ce la municipiu nu s-a mai întâmplat, primarul Bolojan preferând să trimită UDMR în Opoziţie.

Vede dedicaţii etnice

Cristian Bodea spune că nu a văzut pretenţiile UDMR, dar a auzit de la „conducerea partidului” că UDMR are „pretenţia ilegală şi penibilă de a avea 26% sau o treime, din angajaţii de la Primărie şi Consiliul Judeţean. Nu ştiu ca legea să permită angajări pe criterii etnice. Ori dl Odon ţine neapărat să pozeze în marele apărător al naţionalismului maghiar. Dar nu e normal să facem ură între români şi maghiari să îi dăm afară pe alţii. A fost un şoc pentru noi”, spune Bodea. Senatorul PNL atacă şi centura dorită de UDMR „la Paleu, peste dealuri”. Bodea: „Este timpul să încetăm să venim cu proiecte cu dedicaţie politică. Înţeleg că electoratul maghiar este în zona de Nord-Vest, dar trebuie să dăm dovadă şi de un realism economic. Aceste negocieri sunt umflate artificial. În mod normal, nu era nimic de negociat. UDMR ar fi urmat să primească viceprimar la Oradea, urmând ca ei să voteze vicepreşedinte la CJ. O negociere simplă. Dar dl Odon a ţinut să pară super-populist”.

Szabo: Bodea, dovedit anti-maghiar!

Replica lui Szabo nu s-a lăsat aşteptată. Dimpotrivă, udemeristul face referire la proaspătul avertisment primit de Cristian Bodea de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, condus de udmeristul Asztalos Csaba, considerat de Bodea ca fiind prietenul lui Szabo. „Până în momentul de faţă, dovedit extremist este dl Bodea. Azi, eu am o decizie a CNCD, în care dl Bodea este declarat că a discriminat comunitatea maghiară. Există o decizie votată inclusiv de membrul PNL din această Comisie. Acesta a votat că dl Bodea a avut declaraţii anti-maghiare”, îl arată Szabo cu degetul pe senator.

Deputatul UDMR se foloseşte şi de faptul că Bodea nu este în echipa de negociere PNL pentru a-l mai ataca o dată: „Bodea dă declaraţii de genul Elena Udrea de Bihor, cântă după ureche. Nu a văzut, dar a auzit. Din partea UDMR, nu am realizat declaraţii cu privire la negocieri. Din partea UDMR nu a transpirat nimic, pentru că aceste negocieri nu se duc prin conferinţe de presă şi prin ştiri pe surse, dacă vrei să fii serios. Dl Bodea a mai fost folosit, poate şi acum este folosit în aceste chestiuni. În această chestiune, dl Bodea nu are calitate. Se poartă negocieri, există mandat pentru 3 persoane din PNL şi 3 din UDMR. Că dânsul încearcă, e ajutat, e trimis sau de la sine putere încearcă să promoveze anumite lucruri, e treaba dumnealui”, e mesajul lui Szabo, care-l etichetează pe senatorul „câine rău” ca fiind „un liberal libertin”. Unul care nu are cum să-i dea lui, Szabo Odon, lecţii despre „cum trebuie eu să îmi reprezint propria comunitate”.

„Noi suntem o Uniune”

Acelaşi Szabo are varianta lui şi în cazul centurii dorite de UDMR prin Nord-Vest-ul Oradiei. „Ar trebui să înţeleg că dacă centura de nord a Oradiei trece prin satele Oradiei este un proiect maghiar, iar dacă trece prin sud este un proiect bihorean?”…

Interesant, Szabo nu a vrut să comenteze aşa-zisele pretenţii ale UDMR privind angajarea cetăţenilor de etnie maghiară în instituţii. Însă a ţinut să precizeze că „noi, UDMR, nu suntem un partid. Nu căutăm doar funcţii, încercăm să aducem principii. Suntem o Uniune. Nu noi suntem în calea discuţiilor”.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor