Noi alegeri la Universitatea Oradea

Reactualizat la:
Noi alegeri la Universitatea Oradea
Alegerile de la Universitatea din Oradea ar putea fi reluate. Motivul: rectorul reales în funcţie nu poate candida doar pentru o fracţiune de mandat.

Cornel Antal nu a fost confirmat în funcţia de rector al Universităţii din Oradea de către ministrul Educaţiei, Cătălin Baba. Motivul invocat de Baba este că rectorul reales în funcţie nu poate candida doar pentru o fracţiune de mandat.

„În conformitate cu art. 213, alin (7) din Legea Educaţiei Naţionale (LEN) «durata mandatului de rector este de patru ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform Cartei Universitare. O persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora ». Având în vedere că LEN nu prevede noţiunea de mandat fracţionat, nu se poate candida doar pentru o fracţiune de mandat”, se arată în ordinul semnat de ministrul Baba.

În ordin ministrul face referire la mandatele pe care rectorul Antal le-a avut, şi anume: mandatul din perioada 30.07.2007 – 30.03.2008 şi cel din 31.03.2008 – 2012.

„Am mai spus-o şi înainte de a candida, dar doresc să repet şi acum că, înainte să-mi depun candidatura, am consultat foarte mulţi jurişti şi magistraţi din Oradea, Cluj şi Bucureşti. De asemenea, în decembrie am fost la domnul ministru Funeriu şi personal l-am întrebat dacă pot candida, dacă este vreo problemă pentru că, în final, conform legii, ministrul confirmă rectorul şi nu am vrut să creez încurcături. Textual mi-a spus că pot să candidez. Într-adevăr nu mi-a trimis în scris acest răspun. Având în vedere cele două argumente mi-am depus candidatura”, a declarat rectorul Antal.

Interpretări

Acesta a făcut referire şi la articolul de lege care naşte naşte interpretări.

„Articolul cuprinde trei fraze: prima se referă la faptul că durata mandatului de rector este de patru ani, iar a doua, precizează că mandatul poate fi reînnoit o singură dată. După părerea mea, înseamnă că o persoană nu poate fi rector mai mult de patru ani. În a treia frază se introduce noţiunea de mandate întrerupte. Şi în acest caz, legiuitorul spune că o persoană nu poate fi rector mai mult de 8 ani. Ori, eu am un mandat confirmat de opt luni în 2007 şi nu de patru ani. Şi mai am acest mandat de patru ani. Se pare că în mintea ministrului 8 luni este egal cu 48 de luni. În baza acestei egalităţi eu sunt la al treilea mandat”, a spus rectorul în exerciţiu.

În argumentarea ordinului emis, ministrul Baba arată că manadatul rectorului se suprapune celui a Senatului, noţiunea de mandat fiind raportată la funcţie, nu la persoana care ocupă funcţia. „Profesorul Antal a exercitat mandatul 2004 – 2008 de la data vacantării şi până la expirarea mandatului 2004 – 2008, iar începând cu anul 2008 a început exercitarea unui nou mandat”, arată orinul.

Semne de întrebare

Ceea ce-i trezeşte rectorului semne de întrebare este cazul rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoaie, confirmat rector săptămâna trecută pentru un mandat de trei ani.

„Dânsul a fost confirmat pentru un mandat de trei ani şi nu de patru, pentru că peste trei ani acesta împlineşte vârsta de pensionare. În lege scrie că peste vârsta de pensionare nimeni nu are dreptul să aibă o funcţie de conducere într-o universitate. Nu este un mandat complet. Este tot un mandat fracţionat. Peste trei ani la UMF Iaşi vor trebui reluate alegerile”, arată Antal.

În cazul în care rectorul Antal nu va ataca ordinul de ministru, alegerile pentru şefia Universităţii din Oradea ar putea fi reluate.

 

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !