Notăriţă judecată pentru nevirarea contribuţiilor salariale

De Cristian Horgoș
Biroul notarial Livia Baciu nu mai are activitate
Biroul notarial Livia Baciu nu mai are activitate
Livia Baciu, care şi-a suspendat activitatea notarială din motive medicale, va fi judecată pentru evaziune.


Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Oradea a dispus trimiterea în judecată a inculpatei Livia Baciu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 – 2013, inculpata, în calitate de notar public, a reţinut fără să vireze în termenul legal de 30 de zile de la scadenţă, sume reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, în cuantum total de 148.389 lei (din care debit – 143.841 lei, plus accesorii – 4.548 lei)”. În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului public, procurorii PCA Oradea au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatei, până la concurenţa sumei de 148.389 lei. Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Oradea.

Rugată să ne intermedieze un contact cu inculpata, preşedintele Camerei Notarilor Publici Bihor – Marinela Baba ne-a informat că Livia Baciu nu desfăşoară, momentan, activitate notarială.

„Întrucât suferă de afecţiuni medicale de mai multă vreme, activitatea biroului notarial a fost suspendată iar Camera Notarilor Publici Bihor i-a preluat arhiva”, ne-a explicat preşedintele CNP Bihor, Marinela Baba.

Livia Bara, la Tribunal

În context amintim că, în decembrie 2013, procurorii DNA Oradea au trimis-o în judecată pe fosta secretară a Consiliului Local Sânmartin, actualul notar public Livia Bara. Acuza formulată de procurorii anticorupţie în sarcina Liviei Bara a fost participaţia improprie la săvârşirea infracţiunii de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aflate în proprietatea unei autorităţi locale, ce au făcut obiectul unor tranzacţii civile.

Concret, între 2001 şi 2004, la solicitarea mai multor persoane, CL Sânmartin a aprobat schimburi de teren, terenurile oferite de persoanele fizice fiind amplasate în sate mărginaşe ale comunei, iar cele cerute la schimb erau situate în zona centrală a Sânmartinului sau în zona turistică Băile Felix. Potrivit DNA, în nouă situaţii din zece, persoanele fizice care au solicitat schimburi de terenuri, au urmărit obţinerea de foloase necuvenite.
Iar pentru schimburile de teren din perioada 2001–2003, CL Sânmartin a ales o procedură aparte, din care primarul comunei a fost exclus.
În aceste condiţii, referatele de specialitate cu propunere de aprobare a schimburilor imobiliare nu au fost întocmite de Biroul agricol din cadrul Primăriei Sânmartin, ci de secretara CL Sânmartin deşi din documentaţie rezulta clar că schimburile de terenuri vizate erau de folosinţă exclusiv agricolă.

Procurorii DNA au stabilit că în urma schimburilor de terenuri, CL Sânmartin a fost prejudiciat cu peste 400.000 de euro.

În februarie 2014, Judecătoria Oradea şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Bihor, unde următoarea înfăţişare va avea loc pe 26 noiembrie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !