Noul beiuşean-şef promite aplicarea legii

De Cristian Horgoș
2Comentarii
Gabriel Popa
Gabriel Popa
Viceprimarul Gabriel Popa ne asigură că se vor lua măsurile edilitare legale privind situaţiile sesizate de DNA.


Instituţia Prefectului Bihor a emis, în Ajunul Crăciunului, un Ordin de suspendare a lui Adrian Domocoş din funcţia de primar în baza prevederii din Legea administraţiei publice locale, care stipulează că în cazul arestării unui primar acesta este suspendat de drept din funcţie până la încheierea cercetărilor sau a procesului.

„Curtea de Apel Oradea m-a învederat, printr-o adresă, privind situaţia juridică apărută în cazul primarului Adrian Domocoş, cercetat în libertate într-o cauză iar într-alta în stare de arest preventiv înlocuit ulterior cu arest la domiciliu. Prin urmare, potrivit prevederilor legale, pe 24 decembrie am emis Ordinul de suspendare din funcţia de primar în perioada cercetărilor şi a mandatului de arestare”, ne-a explicat luni prefectul Claudiu Pop. La rândul ei, Primăria Municipiului Beiuş a luat act de Ordinul Prefecturii iar viceprimarul Gabriel Popa a preluat prerogativele de primar.

Popa promite măsuri

Ca atare, l-am întrebat pe noul edil-şef al Beiuşului dacă va avea în vedere acuzele formulate de procurorii DNA Oradea faţă de primarul suspendat Adrian Domocoş în raport cu spaţiile comerciale deţinute în Beiuş de Biserica Greco-Catolică.
„Vor fi analizate de inspectorii Primăriei toate aspectele sesizate de DNA şi se vor lua măsurile potrivite, conform legii. Nu contează dacă spaţiile respective sunt ale cuiva sau ale unei anumite instituţii. Obligaţia noastră e să ne asigurăm de respectarea legalităţii”, ne-a declarat, luni, viceprimarul Gabriel Popa.

Reamintim că, în speţă, Domocoş a fost acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi făcut presiuni asupra instituţiei de cult să-i închirieze un spaţiu. În schimb, primarul Domocoş ar fi garantat că nu vor fi impozitate spaţiile comerciale deţinute de biserică în Beiuş şi că nu se vor aplica amenzi pentru faţadele degradate. Totodată, Domocoş e suspectat că ar fi făcut presiuni şi privind situaţia unui magazin de comercializare a peştelui pentru care biserica greco-catolică nu avea autorizaţie de funcţionare.

Domocoş a fost reţinut, pe 15 decembrie, alături de administratorul Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei, Ovidiu Constantin, într-o cauză în care este acuzat că a luat mită şi a abuzat de funcţia publică pentru a obţine pentru firma sa, pe care o administra prin intermediul mamei, un imobil, cu o chirie simbolică, promiţând în schimb că va proteja biserica în raporturile cu Primăria.

Propunerea DNA de arestare preventivă a lui Adrian Domocoş a fost admisă, pe 16 decembrie, de Tribunalul Bihor. Iar pe 24 decembrie, Curtea de Apel Oradea a înlocuit arestul preventiv cu arest la domiciliu în cazul lui Domocoş cât şi instituirea de control judiciar în cazul administratorului Ovidiu Constantin.

La rândul ei, Episcopia Greco-Catolică şi-a prezentat poziţia pe propriul site, susţinând nevinovăţia administratorului Constantin şi solicitând cercetarea cu celeritate a cauzei.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor