Nu refuzaţi vaccinurile Ministerului Sănătăţii

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
15Comentarii
Nu refuzaţi vaccinurile Ministerului Sănătăţii
Părinţii sunt atenţionaţi să nu refuze vaccinurile recomandate copiilor de Minister.

Un fenomen naţional se petrece şi în Bihor. Din pricina faptului că au auzit de reacţii adverse urâte de la unele vaccinuri, care însă nu sunt obligatorii, mulţi părinţi refuză vaccinarea obişnuită, practicată în România de mult timp, pentru eradicarea unor boli grave. Cum în unele părţi din lume circulă deja virusuri puternice care atacă persoanele nevaccinate, riscul de îmbolnăvire şi transmitere în comunitatea românească a unor boli considerate demult eradicate riscă să crească îngrijorător.

Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor au transmis că „strategiile naţionale de sănătate publică impun abordarea vaccinării ca pe o rutină obligatorie” şi că vaccinurile MS sunt instrumente puternice pentru protejarea sănătăţii.

În Bihor

Per ansamblu, acoperirea vaccinală din Bihor este peste media naţională, dar cu toate acestea nu s-a atins ţinta OMS de 95% la toate categoriile de vaccin. În judeţul nostru, nivelul de vaccinare e de doar 92,8% la vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi infecţiilor cu haemophilus influentze (DTP, VPI şi Hib).

Prin urmare, spun medicii inspectori de la DSP, „nevaccinarea poate expune copilul la îmbolnăviri şi datorită acestui fapt majoritatea vaccinurilor, oferite de statul român prin Programul Naţional de Imunizări, se adresează acestui grup populaţional”.

Doctorii avertizează părinţii să nu încalce dreptul copiilor la vaccinare. Avertismentul este dat întrucât de o perioadă absentează de la vaccin nu doar copiii ai căror părinţi au nivel de instruire scăzut şi foarte scăzut ci şi ai căror părinţi cu nivel ridicat de educaţie efectiv refuză vaccinarea.

Motivul pentru care medicii inspectori dau avertizări este că „orice acoperire vaccinală mai mică de 95% este un risc de îmbolnăvire prin boli prevenibile prin vaccinare, copiii nevaccinaţi fiind primii receptivi la boală şi sursă pentru colectivitate (creşe, grădiniţe, şcoli). Cum în Bihor, media vaccinărilor e sub cea dată de OMS, riscul de îmbolnăvire creşte.

Virus din Siria şi Israel

Ca exemplu de pericol, medicii informează că au date potrivit cărora în Siria şi Israel circulă virus polio sălbatic – fapt ce a îndreptat atenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spre aceste zone. „Dat fiind riscul de import al virusului polio sălbatic în Europa, OMS a făcut recomandări pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet, precum şi pentru vaccinarea persoanelor care călătoresc în aceste ţări”, a transmis dr. Călin Sonea, de la DSP Bihor.

Şi în Oradea se întâlnesc cazuri de părinţi care refuză să îşi vaccineze copiii, dar medicii de la DSP spun că problemele mari sunt totuşi la Ciumeghiu, Sînnicolau Român, Tămaşda, Borod, Ineu de Criş, Săcuieni, Drăgeşti, Oşorhei, Tăşad. În aceste localităţi se înregistrează valori de vaccinare sub media judeţului nostru – mai ales în rândul romilor.

Cifre

Şi media naţională a început să publice informaţii despre faptul că România a ajuns ţara cu cea mai scăzută rată de vaccinare a copiilor din Europa un sfert dintre copiii români ajungând să nu aibă la zi schema obligatorie de imunizare. În ultimul an, România a ajuns pe primul loc in Europa ca incidenţă a rubeolei (de 27 de ori mai mare decât media Uniunii Europene) şi pe locul al doilea la frecventa pojarului (diagnosticat de 7 ori mai des, faţă de rata medie europeană). Aceste două boli pot fi fatale dacă apar complicaţii.

 15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor