Nu va scoateti singuri capusele

De Otilia Șandor
Nu va scoateti singuri capusele
Inspectorii sanitari îi atenţionează pe cei muşcaţi de căpuşe să meargă la doctor.

De la începutul anului 2013 şi până în prezent, la DSP Bihor nu au fost raportate cazuri de muşcături de căpuşe (suspiciune de boală Lyme), deci nu au fost cazuri de cetăţeni care au avut îmbolnăviri datorate căpuşelor. Acest fapt însă nu înseamnă că nu au fost bihoreni muşcaţi de căpuşe. Pentru ca cei ce sunt înţepaţi de aceste insecte parazite minuscule să nu se îmbolnăvească şi să îşi rişte viaţa (dezvoltând boala Lyme numită şi borelioză sau altă afecţiune tot gravă – meningoencefalita), inspectorii sanitari roagă bihorenii să nu încerce să îşi scoată ei singuri căpuşele, ci să se prezinte la medic.

Afecţiunile grave pe care le pot face oamenii muşcaţi de căpuşe sunt transmise de aceste insecte prin secreţiile, toxinele sau organismele conţinute de saliva lor, pe care le eliberează în urma muşcăturii.

Nu dor

De reţinut că înţepăturile căpuşelor nu dor, prezenţa lor nu este simţită de către gazdă, de aceea, periodic, pielea trebuie examinată.

Principalele semne sunt durerea, roşeaţa şi tumefierea (umflarea) locului muşcăturii, uneori cu vezicule însoţite de mâncărime. E posibil ca muşcătura să cauzeze oboseală, greaţă şi vărsături, amorţeală, dificultăţi de mişcare, dureri de cap, febră, frisoane, slăbiciuni musculare şi pierderea poftei de mâncare, semne asemănătoare gripei. Ultimele simptome prezentate, arată începutul unei probleme serioase, transmise prin muşcătura căpuşei, informează medicii inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

Ei spun că în momentul în care sesizează că au fost muşcaţi de căpuşe oamenii afectaţi nu trebuie să intre în panică ci să folosească o mănuşă sau un şerveţel, ca să nu atingă căpuşa cu mâinile goale. Căpuşa prinsă de piele nu trebuie strânsă între degete întrucât conţinutul din intestinele sale (conţinând microbi) trece în sângele persoanei muşcate. Căpuşa se poate îndepărta cu o pensetă, cu care insecta trebuie întoarsă pe spate şi apucată ferm cât mai aproape de piele. Apoi penseta cu căpuşa prinsă se trage uşor din piele. Trageţi uşor, iar aceasta va ieşi singură, fără vreun disconfort major. Cei care nu au la îndemână o pensetă şi se pricep, pot scoate căpuşa cu un fir de aţă care trebuie legat în jurul regiunii dintre cap şi corp a căpuşei şi mişcat uşor din stânga în dreapta şi invers până insecta se desprinde în întregime din piele. După scoaterea căpuşei zona muşcată trebuie spălată cu apă şi săpun, iar apoi trebuie dezinfectată cu iod.

Medicii atrag atenţia oamenilor muşcaţi de căpuşe să se prezinte imediat la medic: „Atunci când le depistăm, este bine totuşi să lăsăm medicul să le scoată, pentru că dacă nu sunt îndepărtate corespunzător, există riscul ca în timpul manevrei, capul insectei să rămână înfipt în piele, putând provoca infecţii puternice”.

Doctorii de la DSP subliniază faptul că aceste insecte nu trebuie scoase cu chibrituri aprinse, vaselină sau ceară caldă, deoarece aceste remedii pot fi periculoase.

Împotriva muşcăturilor de căpuşe se pot folosi sprayuri care distrug căpuşele, spun doctorii care recomandă şi iubitorilor de câini să nu îşi plimbe patrupedele în zone unde pot fi căpuşe.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !