Nu vor centrala termica pe lemne

Reactualizat la:
Nu vor centrala termica pe lemne
Ecologiştii Marossy şi Balaş sunt împotriva unei centrale pe biomasă în Oradea. Ei se tem pentru soarta pădurilor din jur.

Ecologiștii orădeni Orlando Balaș și Anna Marossy au demarat un demers împotriva intenției municipalității din Oradea de a se asocia, într-o formă sau alta, cu o firmă austriacă. RES Holding ar fi interesată să realizeze o centrală termică, care să producă energie pe bază de biomasa. Centrala respectivă ar funcționa chiar lângă CET și ar avea ca materie primă tocmai lemnul!

 Deșeuri provenite din lemn și alte reziduuri pe bază lemnoasă – ar fi materia primă pe care ar funcționa centrala. Recent, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre pentru crearea unui parc de energie regenerabilă lângă Electrocentrale Oradea SA. Inițiativa a pornit de la o scrisoare de intenție a investitorului austriac, iar hotărârea a fost votată în unanimitate, în timp ce primarul era plecat în concediu.

Petiţie online de la Oradea

 O dată cu hotărârea a fost adoptată și o anexă stranie, în faptul un memorandum bilingv, în română și engleză, încheiat între Primărie și investitorul, ținut secret în document. În acest memorandum, presărat cu o sumedenie de puncte de suspensie, printre altele Primăria se obligă să nu discute cu alți investitori posibilitatea termiei pe baza biomasei. De asemenea, există câteva clauze de confidențialitate pe care Primăria s-a angajat să le respecte, la fel cum Primăria se auto-obligă „să sprijine din plin această activitate, prin lobby și oferirea de bune referințe”…

 Având în vedere faptul că lemnul va fi materia primă pentru acest nou proiect termic, Orlando Balaș – fost consilier al primarului Bolojan – este îngrijorat cu privire la soarta pădurilor din jurul Oradiei. Arătând ceea ce au făcut alte firme de profil de peste hotare prin pădurile din România – adică defrișări de păduri întregi – Balaș a demarat o petiție online, alături de Anna Marossy, invitându-i pe toți orădenii, și nu numai pe ei, să se alăture demersului său. Balaş şi Marrossy sunt convinşi că dacă nu se va stârni o mişcare civică în această chestiune, orădenii se pot trezi că vor fi încălziţi pe lemne și vor rămâne, astfel, fără păduri în Zona Metropolitană Oradea.

Din buşteni?!

 „În documente nu se precizează ce înseamnă această biomasa, dar reprezentanţii municipalităţii au declarat în mass-media că ar fi vorba despre deşeuri, diferite plante ce pot fi arse pentru producerea de energie şi de «buşteni». Datorită unor condiţii tehnice privind colectarea şi reciclarea deşeurilor, Oradea nu dispune de suficiente «deşeuri» valorificabile pentru a susţine un consum atît de mare precum cel necesar unei astfel de uzine.

 Practica a arătat că în România astfel de centrale funcţionează aproape exclusiv pe bază de lemne din pădure şi pe deşeurile rezultate din industria de prelucrare a lemnului. Ţinând cont de aceste aspecte, cerem doamnelor şi domnilor consilieri locali şi domnului primar să stopeze demersurile de înfiinţare a unei uzine electrice pe biomasă la Oradea, deoarece un astfel de proiect poate să prejudicieze grav sănătatea publică”, scrie Balaş pe blogul său. Vă puteţi alătura demersului pe orlandobalas.wordpress.com şi pe www.petitieonline.ro.

 CĂLIN CORPAŞ

Schweighofer reclama nerentabilitatea biomasei

Carp e sustinatorul investitiei pe biomasa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !