Numeroase intervenţii salvatoare

De Alexandra Lăzureanu
Reactualizat la:
Numeroase intervenţii salvatoare
Intervenţiile ISU din weekend au constat în stingere incendii, înlăturare efecte fenomene meteorologice periculoase şi intervenţii ale SMURD.

Astfel, sâmbătă, echipajele de pompieri militari ale Staţiei Aleşd au acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la podul unei locuinţe din localitatea Picleu, comuna Brusturi. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite, limitând pagubele la aproximativ trei metri pătraţi tavan din lemn. Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un coş de fum deteriorat.

Măsuri preventive

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor provocate de coşurile de fum: la străpungerea planşeelor combustibile, elementele de lemn ale planşeelor trebuie sa fie distanţate la cel puţin 24 cm de la faţa interioară a coşului de fum (completarea spaţiului dintre coş şi planşee se realizează cu materiale termoizolatoare incombustibile);

Când coşurile sunt lângă pereţi de lemn sau alte materiale combustibile, se lasă între perete şi coş un spaţiu de cel puţin 10 cm, protejând în acelaşi timp peretele cu materiale rezistente la foc; la traversarea podului clădirii şi la străpungerea acoperişului, feţele exterioare tencuite ale coşurilor trebuie să fie la cel puţin 10 cm distanţă de elementele din lemn; în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, ca să se poată observa cu uşurinţă eventualele fisuri;

În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile; gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă); coşurile amplasate până la distanţa de 150 cm de coamă trebuie să depăşească coama cu 50 cm pentru învelitori incombustibile şi cu 100 cm pentru învelitori combustibile; se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze, la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid;

În spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie, nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului; se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile; asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată.

În seara aceleiaşi zile, în jurul orei 21:15, echipajele Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea au acţionat pe strada Mihai Pavel din municipiu, pentru degajarea unui copac căzut pe acoperişul unei locuinţe. Pagubele înregistrate ca urmare a producerii evenimentului au constat în aproximativ 1.5 metri streaşină şi patru ţigle.

De asemenea duminică, Detaşamentul 1 de Pompieri Oradea a intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la mansarda unei locuinţe situate pe strada Dorobanţilor din municipiul reşedinţă de judeţ. Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul operativ, împiedicând propagarea flăcărilor la încăperi şi reducând pagubele la circa 0.5 metri liniari grindă din lemn, aproximativ 12 metri şipci, circa 0.5 metri pătraţi placă OSB şi aproximativ 0.5 metri liniari cablu electric. Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o echipamentul de iluminat amplasat necorespunzător.

Intervenţii SMURD

Totodată, pe perioada acestui sfârşit de săptămână, echipajele SMURD Bihor au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă victimelor unui număr de şase accidente rutiere produse pe raza judeţului şi unui număr de 30 de persoane care prezentau diverse afecţiuni: cefalee,hipertensiune arterială, arsuri, fracturi, traumatisme, excoriaţii, plăgi, contuzii şi alte probleme de natură medicală pentru acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă victimelor celor patru accidente rutiere la care au fost mobilizate şi unui număr de 42 de persoane care prezentau diverse afecţiuni: cefalee,hipertensiune arterială, fracturi, traumatisme, excoriaţii, plăgi, contuziişi alte probleme de natură medicală.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !