O alternativă sănătoasă în galantare

De Simona Albinaru
16Comentarii
O alternativă sănătoasă în galantare
Prima carmangerie cu produse din carne de animale crescute în sistem gospodăresc şi-a deschis porţile în Episcopia.


Cei care vor să mănânce sănătos pot face acest lucru. Produsele crescute în sistem gospodăresc de micii producători autohtoni pot fi o alternativă la alimentele crescute forţat în fermele industriale.

De curând în Episcopia şi-a deschis porţile o carmangerie unică pe piaţă. Este unică pe piaţa din Bihor, şi chiar pe cea naţională, spune proprietarul, deoarece comercializează doar carne şi produse din carne provenită de la animale crescute în sistem gospodăresc.

Carne proaspătă de porc, pastramă, jumări, untură, cârnaţi, slănină afumată dar şi carne de gâscă, caltaboşi de gâscă, piept de gâscă afumat, crenvurşti de gâscă dar şi jumări şi untură de gâscă sunt doar câteva din bunătăţile care aşteaptă în galantare.

În ceea ce privesc preţurile, acestea sunt la fel ca cele practicate de celelalte carmangerii. Astfel, un kilogram de pulpă de porc costă 18/kg lei, costiţa de porc 17 lei/kg, cotletul fără os 20/kg de lei, caltaboşii de gâscă 20/kg de lei, şunca presată 25/kg de lei, toba 22 de lei iar mititeii 18 lei.
În mica făbricuţă din Episcopia, produsele sunt afumate aşa cum o făceau pe vremuri bunicii. Lemnul de stejar, fag şi carpen combinat cu cel de prun dau o aromă aparte produselor.

„La crenvurşti, şuncă presată şi salamuri folosim condimente speciale pentru astfel de produse. În rest sunt folosite doar condimente naturale. Slănina se macerează în apă sărată adusă tocmai din Harghita”, ne-a spus proprietarul carmangeriei, Murvai Lajos.

Crescute în libertate

Animalele de la care provenea carnea comercializată în noua carmangerie sunt crescute de proprietar la Sântion, lângă balta de pescuit.
Accesul la aer, la soare, la apă şi la mişcare, dar şi hrana care constă în cereale şi lucernă face ca, carnea acestor animale să aibă o textură aparte.
În cele trei compartimente ale fermei din Sântion sunt în prezent peste 50 de porci. Porcii sunt duşi la abatorizare la Mihai Bravu sau la Tulca când au un an, un an şi jumătate maximum.

Cei patru angajaţi ai carmangeriei încep apoi prepararea produselor. Pentru ca totul să fie cât mai proaspăt, lunea şi marţea carmangeria este închisă. În aceste două zile angajaţii carmangeriei prepară produsele din carne.

De miercuri până vineri între orele 10-18 iar sâmbăta între orele 8-13 magazinul de pe strada Apelor 39 (strada grădiniţei) din Episcopia îşi aşteaptă clienţii.



16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor