O nouă Via ferrata în defileul Crișului Repede

De Călin Corpaș și Oana Farcaș
Reactualizat la:
O nouă Via ferrata în defileul Crișului Repede
Jurnaliștii JURNAL BIHOREAN & BIHON au inaugurat, vineri, 27 aprilie, cel mai nou traseu de Via ferrata, din țară, la Șuncuiuș, în defileul Crișului Repede.

Unul spectaculos, dar abordabil pentru turiștii obișnuiți. Totul într-un decor cât se poate de recreativ, perfect pentru mini-vacanța de 1 Mai. Și nu numai.

Proaspăt amenajat pe spezele proprii de clubul alpin Cassio Montana Oradea, în colaborare cu Salvamont Bihor, traseul este străjuit la poale de Crișul Repede și drumul ce șerpuiește pe lângă râu. În imediata proximitate se ivește podul pietonal suspendat, de peste râu, ce duce spre zona de camping. În apropiere se găsește și pensiunea Gradia. Sus, este pădurea ce acoperă culmile defileului.

Via ferrata acoperă cu cablu 170 de metri liniari, pe o diferență de nivel de 80 de metri. Nu lipsesc scările din metal înfipte în stâncă, astfel încât cățărătorul poate escalada muntele cu puțin efort, însă în deplină siguranță. Iubitorii muntelui se vor îndrăgosti de această Via ferrata!

via-ferrata-suncuius-dan-buretia-3

Ca dificultate, traseul este unul mediu, fiind cât se poate de variat, în plan. Tronsoanele 100% verticale alternează cu cele transversale. Între ele, porțiunile de urcuș în grad înclinat.

Noua Via ferrata din Șuncuiuș deschide cățărătorului noi perspective. Pe măsură ce prinde altitudine, acesta descoperă defileul Crișului Repede dintr-o perspectivă nouă. Defileul se relevă maiestuios, privit de sus. Traseul oferă suficiente momente de respiro, o mică peșteră scobită în stâncă oferind răcoarea binevenită în zilele toride. Sau, de ce nu?, refugiul căutat într-o zi ploioasă.

Ajuns sus, pe culme, cățărătorul este așteptat de pădurea, ce-l conduce, ușor, spre vale.

Via ferrata de Bihor

Județul Bihor este „patria” traseelor de Via ferrata din țară. Cinci din cele zece trasee se regăsesc aici. În defileul Crișului Repede se găsesc patru: două la Vadu Crișului, două la Șuncuiuș – Peștera Ungurul Mare și unul la Vârtop.

Aceste trasee de Via ferrata sunt mult gustate de turiștii amatori de munte, dar fără pregătire de alpiniști. De altfel, traseele dau posibilitatea marelui public de a cuceri muntele altfel decât o fac pasionații de escaladă.

Via ferrata este considerat, astfel, un alpinism comercial, adresat marelui public și oferit turiștilor de cei ce oferă circuite turistice. Inclusiv în Munții Pădurea Craiului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !