O Toamnă bună, la Cetate

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
3Comentarii
Lupte medievale în Cetate FOTO: PARTY ORADEA
Lupte medievale în Cetate FOTO: PARTY ORADEA
Cetatea Oradea dă un decor deosebit Toamnei Orădene 2015. Primul weekend a fost cel de încălzire pentru show-urile ce vor veni.


Cetatea Oradea a ieşit mai proaspătă ca niciodată din „operaţiile estetice” la care este supusă de ani de zile încoace. Şi care, încă, nu s-au terminat! Şi totuşi, orădenii au acum o cetate ce arată cu adevărat bine şi care ar putea găzdui pe viitor stabilimente şi evenimente care să dea un plus de ştaif oraşului nostru ce s-ar dori cât mai cosmopolit.

Administraţia locală este cea care va juca un rol-cheie în ceea ce va însemna viitorul şi, la fel de important, simbolistica Cetăţii pentru Oradea şi orădeni. Toamna Orădeană a intrat în casă nouă şi rămâne de văzut ce-i rezervă viitorul. Atât Toamnei, cât şi Cetăţii, ce-şi aşteaptă acum vizitatorii cu tururi ghitate mai întâi în limba maghiară şi apoi şi în limba română. Atelierele meşteşugăreşte sunt la locul lor, bine găzduite în spaţiile proaspăt amenajate în Cetate. Meşteri maghiari şi români. În această ordine, judecând după criteriul cantitativ.

Foc în inima nopţii FOTO: PARTY ORADEA ©

Primul weekend al Toamnei Orădene i-a atras pe orădeni în Cetatea vizibil animată. Nu, însă, şi foarte aglomerată. „Cetăţenii” puteau fi şi mai mulţi, la o adică. Concertul Pasărea Rock, ce s-a bucurat de suportul orchestrei simfonice din Timişoara, i-a adus în faţa scenei pe fanii fideli ai Phoenix, Pasărea Colibri, Baniciu sau Ţăndărică, aceştia din urmă neezitând să cânte într-o orchestraţie deosebită marile piese ale formaţiilor şi artiştilor pomeniţi mai sus.

Şi, totuşi, vinul…

Orădenii au fost poftiţi la standurile cu mâncăruri ce s-au dorit a fi cât mai alese, oferite de restaurante şi hoteluri din oraş. Edilii şi-au dorit, astfel, să ridice nivelul culturii culinare de la Toamna Orădeană. Cultura viticolă este, însă, cea care a ieşit în evidenţă. Festivalurile vinului din ultimii ani de la Oradea sunt o amintire urâtă, prin comparaţie cu ceea ce reuşeşte să ofere acum, la Toamna Orădeană 2015, Enoteca Millesime. Enologul orădean Dorin Popa – unul dintre cei mai apreciaţi din ţară – este cel care a pus bazele primului festival al vinului, la Oradea, în anii ’90, găzduit în Parcul Muzeului. Între timp, ştacheta a coborât prea mult, până când festivalul orădean al vinului a luat o pauză. Ceea ce, bunăoară, nu s-a întâmplat la Tg. Mureş. Acum, însă, Cetatea oferă decorul ideal pentru renaşterea culturii vinului în Oradea, putând pune la dispoziţie infrastructura necesară unui Muzeu al vinului, care să crească, implicit, gradul de atractivitate turistică a Cetăţii Oradea. Vecinul Enotecii Millesime la TO este tocmai Vinoteka Vura, cea care-i ispiteşte pe orădeni în special cu licori venite de la vest de Tisa.

Toamna Orădeană continuă până în 12 octombrie – Ziua municipiului Oradea – iar weekend-ul viitor, orădenii sunt aşteptaţi să umple Cetatea până la refuz. Ca nişte buni cetăţeni ai Oradiei. Artişti precum Horea Brenciu, Vama şi Loredana sunt câteva din argumentele cu care Primăria Oradea încearcă să ne convingă.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor