„Oamenii cumpara felii de salam, bucati de ficat…”

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
„Oamenii cumpara felii de salam, bucati de ficat…”
© MRU la Nojorid
MRU la Nojorid
Realităţi dure prezentate fostului premier de către cel mai mare investitor din zona Nojorid.

Fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu a vrut să afle de la un producător local care sunt metodele prin care poate fi stimulată producţia autohtonă şi care sunt frânele în faţa dezvoltării economice. Staff-ul local al formaţiunii a ales o afacere de familie, în care sunt implicaţi fraţii Mudura, la Nojorid. O afacere în care lucrează cot la cot, fiul de 14 ani, dar şi bunicul de peste 70. Familia lui Sorin Mudura lucrează peste 800 de ha de pământ, exportă 40 % din produsele din carne realizate la Nojorid şi care este şi un exemplu că fondurile europene sunt accesibile. Cea mai mare investiţie din zonă a creat peste 160 de locuri de muncă. Tabloul prezentat de Sorin Mudura a fost unul pe care fostul şef al Guvernului îl anticipa. Producătorul a spus că investiţiile sunt sufiocate de taxe şi impozite, iar pe segmentul său de activitate de concurenţa neloială pe care o fac cei care aduc produse din Ungaria, care susţin că le duc în Germania şi Bulgaria şi care datorită unor astfel de practic vând mai ieftin.

„Cât o să rezistăm?”

„Nu ştiu ce o să facem, cât mai rezistăm. Şi aceasta o spun eu care am o activitate în zona alimentară, deci pe un segment al necesităţilor primare. Spre deosebire de anul trecut, oamenii nu mai cumpără 200 de grame de salam, cumpără câteva felii, nu mai cumpără o jumătate de kilogram de ficat, cumpără două bucăţi de ficat, 100g de carne tocată. Cât să mai putem rezosta dacă se scumpeşte curentul 160%, cât vom rezista ? Ca să menţin cifra de afacei de anul trecut, a trebuit să măresc numărul de magazine. Aceasta înseamnă cheltuieli mai mari, cu energie, logistică, forţă de muncă. Pentru a clădi ceea ce vedeţi azi am muncit toată familia din 1994. Fiul meu, Andrei care are 21 de ani, a început de la poartă, a trecut pe la lopată, pe la cuţit, ca acum să se ocupe de exporturi. Dacă veniţi la 12 noaptea mă găsiţi aici. Şi la 6 dimineaţa. Mă găsiţi şi la lopată şi la cuţit, cot la cot cu oameni care muncesc aici. Băiatul cel mic şi soţia sunt la magazin, fratele meu se ocupă de agricultură. Sper ca anul viitor să vă pot invita la inaugurarea unei investiţii. Dar vreau să reţineţi că este din ce în ce mai greu să plăteşti salarii şi tot ce ţine de mine ca investitor la timp”, a spus Sorin Mudura. Acesta a punctat şi tarele Legii insolvenţei care i-au adus prejudicii de miliarde de lei. „Acestea sunt şi temele noastre. Noi ne întâlnim cu investitori din toată ţara şi acestea sunt problemele reale ale României. Din păcate, cred că în acest ritm , românii vor ajunge să cumpere alimente în cantităţi farmaceutice În fiecare judeţ, două firme intră în insolvenţă în fiecare oră. Grav este că s-a inversat balanţa insolvenţei: 70% din cei care solicită insolvenţa sunt creditorii”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu. Întrebat de oamenii cu care s-a întâlnit la Nojorid dacă va candida la Preşedinţie, MRU a spus : „Nu am de ales. Şi este de datoria celor 19-20 de milioane de români să-l contracandideze pe reprezentantul acelei alianţe al cărui nume nici nu-l rostesc fiindcă nu este ceea ce trebuie. Mie imi place să mă întâlnesc cu astfel de oameni ca dumneavoastră, cu oameni care munces. Mie părinţii mei nu mi-au dat niciodată bani de buzunar, muncesc de la 14 ani, de la 17 ani am avut primul contract de muncă. Am fost şi pe şantier aşa că ştiu ce înseamnă. Dumnezeu să vă ajute să faceţi tot ceea ce v-aţi propus. Aveţi toată admiraţia mea pentru ceea ce am văzut aici la Nojorid”, a spus liderul Forţei Civice.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor