Om de presă judecat pentru evaziune

De Cristian Horgoș
Om de presă judecat pentru evaziune
Fostului patron al Jurnalului de dimineaţă i s-a admis cererea de rejudecare a acuzaţiilor de evaziune.


Fostul patron al Jurnalului de Dimineaţă (cotidian bihorean apărut pe 22 decembrie 1992 şi redenumit, în 2011, în Jurnal de Dreapta), Narcis Fekete, a ajuns să fie judecat sub acuzaţia de evaziune fiscală, în urma activităţii comerciale desfăşurate în perioada martie-iunie 2011 prin firma arădeană Caizen Imp Exp.
De fapt, procesul penal a ajuns într-o fază avansată: o primă sentinţă a fost emisă de Tribunalul Arad pe 25 septembrie 2014. Sentinţa Tribunalului a fost casată însă, pe 11 noiembrie 2014, de instanţa de control din Timişoara, în urma apelului declarat de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Arad.

Cinci ani, la apel

Astfel, pe 11 noiembrie, Curtea de Apel Timişoara a rejudecat dosarul şi l-a condamnat pe Narcis Fekete la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, comisă în formă continuată.
Totodată, judecătorii CA Timişoara au mai decis să-i interzică inculpatului dreptul de a fi administrator de societate comercială pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei.
Cât priveşte prejudiciul indicat de procurori, Curtea de Apel Timişoara i-a obligat pe Narcis Fekete, în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. Caizen Imp Exp S.R.L. la plata sumei de 751.375 lei, către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Arad.
În acelaşi dosar, instanţa l-a condamnat pe orădeanul Pataki Haşaş Emil (administrator al firmei SC Nacri & Ircan srl Arad) la 4 ani de detenţie plus interdicţia de a mai administra o societate comercială pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei.
În solidar cu SC Nacri & Ircan srl, Pataki Haşaş Emil va avea de achitat către Finanţele arădene suma de 581.098 lei.
În vederea recuperării prejudiciului, instanţa a dispus instituirea de sechestru asigurător şi popriri asigurătorii asupra bunurilor şi conturilor ambilor inculpaţi şi a celor două firme implicate.

Contestaţie în anulare

Trimis în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, în martie 2014, Narcis Fekete a fost judecat în lipsă de către Tribunalul Arad, fiind citat prin publicitate. Iar în baza acestui fapt, a înaintat o contestaţie în anulare a sentinţei emise de Curtea de Apel Timişoara.
Pe 18 decembrie, CA Timişoara a respins cererea lui Fekete de suspendare a executării pedepsei, fixând un termen de judecare pe 22 ianuarie.
În schimb, în cazul lui Pataki Haşaş condamnarea a rămas definitivă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !